SB UN: Strah od ujedinjenja libijskih militanata i ISIL-a

Egipatski predsjednik pozvao je ranije danas Savjet bezbjednosti UN da usvoji rezoluciju kojom će se omogućiti međunarodna vojna intervencija u Libiji
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.02.2015. 09:21h

Postoji strah da bi se libijski militanti mogli udružiti sa Islamskom državom, naveo je izaslanik Italije pri Ujedinjenim nacijama, Sebastijano Kardi.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održava danas vanrednu sjednicu posvećenu krizi u Libiji.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi pozvao je ranije danas Savjet bezbjednosti UN da usvoji rezoluciju kojom će se omogućiti međunarodna vojna intervencija u Libiji.

"Nema drugog rješenja. Uzimajući u obzir da libijski narod mora da se složi da djelujemo kako bi vratili bezbjednost i stabilnost", rekao je Sisi u intervjuu za francuski radio "Evropa 1".

Na sjednici bi trebalo da se obrate ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri i izaslanik UN u Libiji, prenio je AP.

Više od tri godine poslije svrgavanja i ubistva Muamera Gadafija, Libija je preplavljena oružjem, a suprotstavljene frakcije bore za kontrolu nad ključnim gradovima i ogromnim naftnim bogatstvom zemlje, što je stvorilo plodno tle za ekstremiste Islamske države.

Sisi je u ponedjeljak naložio vazdušne udare na kampove i skladišta oružja ISIL u libijskom gradu Derni, nekoliko sati pošto su sunitski ekstremisti objavili jeziv video snimak na kome maskirani džihadisti odsjecaju glave 21 egipatskom hrišćaninu na jednoj libijskoj plaži, naveo je AFP.

Evropska unija je saopštila u ponedeljak da ne vidi da bi evropski blok mogao da ima ulogu u bilo kakvoj vojnoj intervenciji u Libiji, ali da će razgovarati o zajedničkoj akciji sa Vašingtonom i Egiptom.

Afrička unija ostaje pri stavu da je jedino rješenje za Libiju politički dogovor.

Bonus video: