Kanada uvela nove sankcije Rusiji

"Pozicija Kanade ostaje jasna: mi priznajemo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i nikada nećemo priznati nezakonitu rusku okupaciju nijednog dijela zemlje", poručio je Harper
2 komentar(a)
Stiven Harper, Foto: Reuters
Stiven Harper, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2015. 07:35h

Kanada je objelodanila da je uvela dodatne sankcije Moskvi zbog toga što proruske snage u Ukrajini ne poštuju primirje.

Novim ekonomskim sankcijama i zabranom putovanja pogođeno je 37 Rusa i Ukrajinaca kao i 17 ruskih i ukrajinskih preduzeća, uključujući državnu naftnu kompaniju Rosnjeft, prenijela je agencija AFP.

"Naša vlada ostaje nepokolobljiva u svom opredjeljenju da stoji uz ukrajinski narod suočen sa vojnom agresijom Putinovog režima, koji je već odnio više od 5.300 života", istakao je premijer Kanade Stiven Harper.

"Pozicija Kanade ostaje jasna: mi priznajemo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i nikada nećemo priznati nezakonitu rusku okupaciju nijednog dijela zemlje", poručio je Harper.

Uvođenje novih sankcija urađeno je u saradnji sa Evropskom unijom i SAD, koje su, takođe, kaznile Moskvu zbog vojne podrške proruskih snaga na istoku Ukrajine, navela je francuska agencija.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin negira te optužbe i tvrdi da su ruski vojnici u Ukrajini isključivo "dobrovoljci".

Ukrajina je u utorak zatražila od zapadnih sila da bude "oštrija" prema Moskvi zbog napada proruskih snaga na Debaljcevo, ključni željeznički čvor, iako je primirje stupilo na snagu 15. februara.

Bonus video: