Amerikanci prodrli u računare širom svijeta?

Kasperski je otkrio da su personalni računari u 30 država zaraženi jednim ili više špijunskih programa, najviše u Iranu, Rusiji, Pakistanu, Avganistanu, Kini, Maliju, Jemenu i Alžiru
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2015. 07:05h

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) je smislila kako da sakrije špijunski program duboko u hard diskovima koje prave Vestern Didžital, Sigejt, Tošiba i ostali poznati proizvođači, tako da je prisluškivala većinu svjetskih kompjutera, prema tvrdnjama sajber istražitelja i bivših operativaca.

Ta spobnost je dio grupe špijunskih programa koje je objelodanio Kasperski lab, moskovski proizvođač bezbjednosnih programa, koji je otkrio niz operacija sajber špijunaže Zapada, prenio je Rojters.

Kasperski je otkrio da su personalni računari u trideset država zaraženi jednim ili više špijunskih programa, najviše u Iranu, Rusiji, Pakistanu, Avganistanu, Kini, Maliju, Jemenu i Alžiru, piše Rojters. Među metama su bile vladine i vojne institucije, telekomunikacione kompanije, banke, energetske kompanije, nuklearni istraživači, mediji i islamski aktivisti.

Ta firma je odbila da javno imenuje državu koja stoji iza kampanje špijuniranja, ali je saopštila da je blisko povezana sa Staksnetom, virusom NSA kojim je napanuto iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

NSA je američka agencija koja se bavi prikupljanjem elektronskih obavještajnih podataka.

Jedan bivši saradnik NSA rekao je za Rojters da je analiza Kasperskog tačna i da ljudi koji i dalje rade u agenciji te špijunske programe vrednuju isto koliko Staksnet. Drugi bivši obavještajni operativac je potvrdio da je NSA razvila tehniku sakrivanja špijunskog softvera u hard diskovima, ali da ne zna za koje špinunske aktivnosti je to služilo.

Portparolka NSA Vani Vajns je kazala da agencija zna za izvještaj Kasperskog ali da neće javno komentarisati.

Kasperski je u ponedjeljak objavio tehničke detalje istraživanja, koji bi, kako navodi Rojters, mogli pomoći napadnutim institucijama da otkriju špijunske programe, od kojih neki potiču još iz 2001. (http://bit.ly/17bPUUe)

Otkriće novih špijunskih alata bi moglo dovesti do većeg otpora prema zapadnoj tehnologiji

To otkriće bi moglo naškoditi nadzornim sposobnostima NSA, koje su već ugrožene curenjem podataka iza kojeg stoji njen bivši saradnik Edvard Snouden. Njegova otkrića su uznemirila neke saveznike SAD i usporila prodaju američkih tehnoloških proizvoda u inostranstvu.

Rojters ocjenjuje da bi otkriće ovih novih špijunskih alata moglo dovesti do većeg otpora prema zapadnoj tehnologiji, posebno u državama poput Kine, koja već priprema propise koji će zahtijevati od većine snabdjevača bankarske tehnologije da predoče kopije softverskog koda radi provjere.

Piter Svajer, jedan od pet članova Nadzorne grupe za obavještajnu tehnologiju američkog predsjednika Baraka Obame, ocijenio je da je izvještaj Kasperskog pokazao da bi SAD trebalo da razmotre mogući uticaj na trgovinske i diplomatske odnose prije nego što odluče da znanje o softverskim manjkavostima iskoriste za prikupljanje obavještajnih podataka.

„Može doći do ozbiljnih negativnih efekata na ostale američke interese,“ rekao je Svajer.

Galerija

Bonus video: