Egipat traži mandat UN za međunarodne napade u Libiji

"Nećemo dozvoliti da odsjecaju glave naše djece", rekao je Sisi
0 komentar(a)
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2015. 15:08h

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi zatražio je usvajanje rezolucije UN koja bi dozvolila međunarodnim snagama da intervenišu u Libiji protiv ekstremista.

U danas emitovanom intervjuu za francuski radio Europe 1 Al-Sisi je rekao da su vazdužni napadi na položaje Islamske države u Libiji bili u samoodbrani.

"Nećemo dozvoliti da odsjecaju glave naše djece", rekao je on.

Ocijenio je da nema drugog izbora nego da se formira koalicija koju podržava UN za borbu protiv ekstremista u Libiji.

Egipatski avioni bombardovali su juče ciljeve Islamske države u Libiji, kao odgovor na video snimak ekstremista u kojem se vidi masovno odrubljivanje glava 21. egipatskog Kopta, radnika koje su ekstremisti oteli u decembru i januaru.

Video su na internet postavili libijski džihadisti koji se predstavljaju kao "Islamska država - provincija Tripoli". To je jedan od prvih sličnih video snimaka koji potiče od ogranaka Islamske države van teritorija u Siriji i Iraku koje drže pod svojom kontrolom.

Libija je u haosu od 2011, rastrazana između paravojski koje se bore za kontrolu i dvije rivalske vlade, jedna u Tripoliju druga u Tobruku.

Al-Sisi je zatražio da se dostavi oružje libijskoj međunarodno priznatoj vladi koja je pobjegla u Tobruk pošto su paravojske preuzele vlast u glavnom gradu Tripoliju.

Bonus video: