Jermenija odustaje od normalizacije odnosa s Turskom

Jermenija optužuje Tursku jer ne priznaje genocid nad Jermenima za vrijeme Otomanskog carstva (1915-1917). Istoričari procjenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku
3 komentar(a)
Jermenija i Turska, Foto: Shutterstock
Jermenija i Turska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2015. 19:39h

Jermenske vlasti saopštile su danas da odustaju od ratifikacije istorijskog sporazuma koji su 2009. godine potpisale s Turskom, osuđujući "nedostatak političke volje" Ankare da normalizuje odnose s Jerevanom.

"Konstatujemo nedostatak političke volje turske vlade. Zbog toga sam odlučio da povučem ratifikaciju sporazuma, potpisanog 10. oktobra 2009. godine", izjavio je jermenski predsjednik Serž Sarkašijan.

Sporazum koji se sastoji iz dva dijela, predviđa uspostavljanje diplomatskih odnosa i ponovno otvaranje zajedničke granice. Pet godina poslije potpisivanja sporazuma, parlamenti Jermenije i Turske nisu ratifikovali sporazum.

Jermenija optužuje Tursku jer ne priznaje genocid nad Jermenima za vrijeme Otomanskog carstva (1915-1917).

Istoričari procjenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku. Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena.

Turska negira da je riječ o genocidu i tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali zapravo žrtve građanskog rata i nemira poslije raspada Otomanskog carstva, što je dovelo do gubitaka na obje strane.

Bonus video: