RANJENO 30 LJUDI

Bombaški napad na autobuskoj stanici u Nigeriji, 16 mrtvih

Jedan od očevidaca je rekao da je mjesto zločina zasuto raskomadanim i izranjavljenim tijelima žrtava, a da je bombašica imala "oko 16 godina", sudeći po zrelijim crtama lica
2 komentar(a)
Damaturu, Foto: Twitter.com
Damaturu, Foto: Twitter.com
16.02.2019. 02:55h

Najmanje 16 ljudi je poginulo, a 30 je ranjeno u eksploziji na sjeveroistoku Nigerije, kada je jedna mlada bombašica-samoubica digla sebe u vazduh na prepunoj autobuskoj stanici.

Velika većina žrtava su djeca, koja su na stanici ili prodavala kikiriki ili su prosila, rekao je jedan od očevidaca.

Tinejdžerka sa eksplozivom je uspjela da prođe bezbjednosni punkt na ulazu autobuske stanice u gradu Damaturu, administrativnom centru savezne države Jobe, i digla je sebe u vazduh u 13 sati po lokalnom vremenu.

Jedan od očevidaca je rekao da je mjesto zločina zasuto raskomadanim i izranjavljenim tijelima žrtava, a da je bombašica imala "oko 16 godina", sudeći po zrelijim crtama lica.

Najmanje osam tijela je odnijeto u mrtvačnicu specijalističke bolnice u Damaturuu, rekao je jedan od radnika u mrtvačnici koji je zatražio anonimnost.

Još niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad na autobuskoj stanici, ali on se uklapa u način djelovanja terorističke organizacije Boko haram, koja je samo prošle godine ubila 10.000 Nigerijaca i koja želi da u Nigeriji uspostavi kalifat na osnovu ekstremističkog tumačenja islamske svete knjige Kuran.

Boko haram je prošle godine počela da koristi djevojke za samoubilačke bombaške napade, vjerovatno zato što one mogu da izbjegnu bezbjednosne provjere, krijući eksploziv ispod hidžaba kojim su pokrivene.

U aprilu 2014. godine, ekstremisti su oteli više od 200 učenica jedne škole, i one još nisu pronađene. Ovo je prvi saomoubilački bombaški napad u Damaturuu, koji ima 90.000 žitelja.

Damaturu je i ranije bio na meti Boko harama. Ekstremisti su 1. decembra prošle godine pokušali da ga osvoje, ali su odbijeni nakon duge bitke sa mnogo ljudskih žrtava.

Boko haram je ovih dana napao susjedne zemlje Kamerun, Niger i Čad. Te afričke zemlje, i još neke druge, planiraju osnivanje zajedničkih snaga koje bi pomogle Nigeriji u borbi protiv ove terorističke organizacije.