Kanada: Policija osujetila masovno ubistvo u tržnom centru

Muškarac iz Timberlea izvršio je samoubistvo pošto je policija opkolila njegovu kuću...
63 pregleda 1 komentar(a)
pištolj, oružje, zločin, Foto: Shutterstock
pištolj, oružje, zločin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2015. 10:30h

Kanadska policija osujetila je plan najmanje dvije osobe da počine masovno ubistvo, a zatim izvrše samoubistvo, u jednom tržnom centru u Halifaksu, provincija Nova Škotska, na Dan zaljubljenih, saopštili su kanadski zvaničnici, ističući da ovaj događaj nije povezan sa islamskim terorizmom. U zavjeru su bili uključeni jedan muškarac (19) iz Timberlea, Nova Škotska, i jedna žena (23) iz Ženeve u američkoj državi Ilinois, saopštila je policija. Jedan zvaničnik je za AP rekao da su osumnjičeni bili opsednuti smrću, kao da su imali brojne fotografije masovnih ubistava. Amerikanka je uhapšena na aerodromu u Halifaksu i priznala je zavjeru, rekao je jedan zvaničnik, navodeći da je ona napisala niz poruka da budu objavljene na Tviteru nakon njene smrti. Policija je navela da su osumnjičeni imali pristup oružju, bez saopštavanja drugih detalja. Muškarac iz Timberlea izvršio je samoubistvo pošto je policija opkolila njegovu kuću. Dokazi ukazuju da su još dva muškarca iz Nove Škotske, bili umiješani u zavjeru, ali se njihova uloga još utvrđuje, navela je policija. Jedan od njih (20) uhapšen je zajedno sa Amerikankom na aerodromu u Halifaksu, dok je drugi mladić (17) uhapšen na drugoj lokaciji. Mlađi od njih dvojice tražen je zbog prijetnji da digne jednu školu u vazduh i protiv njega postoji aktivan nalog za hapšenje, rekao je policijski zvaničnik.

"Da su sproveli svoje namjere, mogućnost velikog gubitka života je definitivno postojala", rekao je komandant policije Nove Škotske Brajan Brenan. Brenan je, međutim, dodao da ne postoji ništa u istrazi što bi ovaj događaj "klasifikovalo kao teroristički napad", naveo je Rojters.

"Vjerujemo da smo uhapsili sve poznate pojedince u ovom slučaju i eliminisali pretnju. U ovom trenutku ne tragamo za bilo kakvim drugim osumnjičenima", stoji u saopštenju policije. Ministar za javnu bezbjednost Kanade Stiven Blejni pohvalio je rad policije u Kanadi i Ilinoisu, kao i graničara. Ministar pravde Kanade Piter Mekej planira da danas održi konferenciju za novinare o ovom događaju.

Bonus video: