Meningu odobrena hormonska terapija za promjenu pola

Mening, koji je prošle godine izjavio da ga od sada svi zovu Čelsi pošto se osjeća kao žensko, od početka služenja kazne traži dozvolu za hormonsku terapiju koja mu je do sada bila odbijena
4 komentar(a)
Bredli Mening, Foto: Reuters
Bredli Mening, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 17:22h

Američka vojska odobrila je zatvorenom vojniku Bredliju Meningu, osuđenom na 35 godina zatvora zbog odavanja vojnih i diplomatskih tajni Vikiliksu, da počne hormonsku terapiju kako bi postao žena, prenose danas američki mediji.

Mening, koji je prošle godine izjavio da ga od sada svi zovu Čelsi pošto se osjeća kao žensko, od početka služenja kazne traži dozvolu za hormonsku terapiju koja mu je do sada bila odbijena.

Sud je u aprilu 2014. odobrio Meningu da promijeni ime, ali je vojnik u septembru podnio tužbu protiv Pentagona zbog upornog odbijanja da mu se prepiše hormonska terapija.

"Posle ljekarske procjene odobrila sam tu terapiju", rekla je pukovnik Erika Nelson, komandant zatvora u Kazansu gde Mening služi kaznu.

Mening (27) je optužen da je proslijedio dokumenta, depeše i poverljivu američku diplomatsku prepisku, sajtu Vikiliks čiji je osnivač Džulijan Asanž (Julian Ašange). Mening je uhapšen u maju 2010. godine.

To je prvi slučaj odobravanja takve terapije u američkoj vojsci.

Bonus video: