SAD: Kina prijeti slobodnoj trgovini

Holiman navodi da bi, prema novim propisima, kompanije koje prodaju tehnološka rješenja kineskim bankama morale da predaju svoje tajne kodove i usvoje kineske algoritme enkripcije, što je sve u suprotnosti sa obećanjima Pekinga da će otvoriti svoje tržište i ekonomiju
1 komentar(a)
Kina i SAD, Foto: Shutterstock
Kina i SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2015. 11:48h

Američka vlada smatra da su propisi o bezbJednosti interenta koje kineske vlasti planiraju da uvedu "velika prepreka" trgovini.

To je izjavio zamjenik američkog trgovinskog predstavnika Robert Holiman.

Holiman navodi da bi, prema novim propisima, kompanije koje prodaju tehnološka rješenja kineskim bankama morale da predaju svoje tajne kodove i usvoje kineske algoritme enkripcije, što je sve u suprotnosti sa obećanjima Pekinga da će otvoriti svoje tržište i ekonomiju, prenosi Rojters.

"Ti propisi su velika barijera trgovini. Američka vlada pokrenula je pregovore na najvišem nivou sa kineskim zvaničnicima u cilju odlaganja primene propisa", rekao je on, dodajući da je prerano da komentariše da li će SAD pokrenuti postupak protiv Kine u okviru Svjetske trgovinske organizacije.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je da će sve inostrane kompanije koje posluju u Kini i poštuju njene propise biti zaštićene u skladu sa zakonima.

Bonus video: