Novinari Al Džazire pušteni uslovno

Novinari su oštro negirali saradnju s Muslimanskim bratstvom kojem je pripadao i svrgnuti predsjednik Egipta Muhamed Mursi
0 komentar(a)
Al Džazira, Egipat, Foto: Reuters
Al Džazira, Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 09:15h

Dva novinara katarske televizije Al Džazira, koji su bili zatvoreni u Egiptu zbog navodnih veza sa islamističkim Muslimanskim bratstvom, izašli su iz zatvora.

Sud u Egiptu juče je kanadskog novinara Mohameda Fahmija i njegovog egipatskog kolegu Bahera Mohameda odlučio da pusti na uslovnu slobodu poslije godinu dana provedenih iza rešetaka.

Organizacije za ljudska prava i međunarodna zajednica oštro su kritikovale egipatske vlaste zbog držanja novinara u zatvoru uz, kako su smatrali, izmišljene optužbe.

Fahmi i Mohamed uhapšeni su u 2013. zajedno s njihovim kolegom Piterom Gresteom iz Australije, a presuda za širenje lažnih vijesti kako bi pomogli terorističkoj grupi je oborena prošlog mjeseca.

Za Fahmija i Muhameda je juče ponovo počelo suđenje.

Greste je oslobođen prošle nedjelje po zakonu koji omogućava deportaciju stranaca u njihove matične zemlje.

Fahmi, koji je imao egipatsko i kanadsko državljanstvo, odrekao se egipatskog državljanstva kako bi mogao da bude deportovan u Kanadu, ali egipatske vlasti to još nisu odobrile.

Novinari su oštro negirali saradnju s Muslimanskim bratstvom kojem je pripadao i svrgnuti predsjednik Egipta Muhamed Mursi.

Nastavak suđenja zakazan im je za 23. februar a do tada treba svaki dan da se javljaju policiji.

Fahmi je pušten uz plaćanje kaucije od oko 29.000 eura.

Kanada je juče pozdravila njegovo puštanje na uslovnu slobodu ali osudila to što je primoran da ide na novo suđenje.

Sada su mogući različiti scenariji za novinare. Sud bi mogao da odbaci slučaj, mogao bi da ih oslobodi, da ih osudi na već odsluženo vrijeme u zatvoru, ili da im odredi dužu zatvorsku kaznu za koju bi postojala mogućnost pomilovanja od predsjednika Abdela Fataha al Sisija, navodi agencija AP.

Fahmi kao kanadski državljan mogao bi da bude deportovan kao i Australijanac Greste, ali su izgledi za Bahera koji ima samo egipatsko državljanstvo malo neizvjesniji.

Kairske vlasti su dale naznake da žele da riješe taj slučaj i stave tačku na kritike uoči velike ekonomske konferencije idućeg mjeseca i izbora koji ih čekaju u martu.

Bonus video: