Je li princ Čarls pomogao: Dvije Saudijke puštene iz zatvora

Zabrinutost za dvije žene je porasla krajem decembra nakon što su aktivisti saopštili da je njihov slučaj prebačen u nadležnost suda za terorizam, navodno zbog komentara koje su iznosile na društvenim mrežama, a ne zbog vožnje
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2015. 09:20h

Dvije Saudijke, koje su uhapšene u decembru zbog kršenja zabrane vožnje za žene, puštene su na slobodu poslije 70 dana provedenih u pritvoru i to nekoliko dana nakon što je Saudijsku Arabiju posjetio britanski princ Čarls.

Luadžin al-Hatul (25), koja se bori protiv zabrane vožnje za žene u ovoj kraljevini, uhapšena je 1. decembra kada je pokusala da uđe u zemlju iz susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), dok je njena prijateljica Majsa al-Amudi (33), saudijska novinarka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), privedena kada je stigla na granicu u pokušaju da joj pomogne.

Obije žene imaju veliki broj sljedbenika na Tviteru, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Zabrinutost za dvije žene je porasla krajem decembra nakon što su aktivisti saopštili da je njihov slučaj prebačen u nadležnost suda za terorizam, navodno zbog komentara koje su iznosile na društvenim mrežama, a ne zbog vožnje.

Njih dvije su oslobođene nekoliko dana nakon što se britanski princ Čarls sastao sa novim saudijskim monarhom, princom Salmanom.

Tokom svoje posjete, princ Čarls je sa Salmanom razgovarao o slučaju blogera Raifa Badavija, koji je osuđen na 1.000 udaraca bičem i 10 godina zatvora.

Zajedno sa slučajem Badavi, slučaj žena vozača je bacio svijetlo na Saudijsku Arabiju u trenutku kada je na njeno čelo došao novi monarh, kaže analitičar Bi-Bi-Sija za arapska pitanja Sebastijan Ašer.

Prema njegovim riječima, posjeta britanskog princa je možda pomogla da Hatul i Al-Amudi budu oslobođene.

Saudijska Arabija je jedina zemlja u svijetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze, podsjeća britanski servis.

Iako u saudijskoj kraljevini tehnički nije nezakonito da žene voze, samo muškarci mogu da dobiju vozačke dozvole, dok žene koje javno voze rizikuju da ih policija novčano kazni ili uhapsi.

Saudijke su pokrenule niz kampanja, između ostalog i putem društvenih medija, zahtijevajući ublažavanje ovih ograničenja.

Galerija

Bonus video: