Pogubljeni bivši kineski rudarski magnat i četiri člana njegove grupe

Ova pogubljenja izvršena su u jeku kampanje za borbu protiv korupcije predsjednika Si Đinpinga u okviru koje je optuženo više visokih političara i uticajnih poslovnih ljudi
50 pregleda 2 komentar(a)
Liu Han, Foto: Beta
Liu Han, Foto: Beta
Ažurirano: 09.02.2015. 09:13h

Bivši kineski rudarski tajkun koji je osuđen na smrt zbog vođenja mafijaške grupe pogubljen je danas sa još četiri člana grupe, saopštio je sud u centralnoj Kini.

Liu Han, njegov brat Liu Vej i još tri saradnika osuđeni su na smrt krajem maja prošle godine u centralnoj kineskoj provinciji Hubeij, pošto su oglašeni krivim da su organizovali mafijašku bandu vezanu za vođenje kazina i ubijali protivnike.

Kineski mediji tada su javili da je Liu Han uhapšen pod sumnjom da je prao novac u kazinima u Makau.

Liu Han je vodio Hanlong, veliki privatni konglomerat koji je obuhvatao poslove od turizma do rudarstva. Postao je poznat kada je 2011. dao ponudu za kupovinu austrijskog rudnika Sundance Resources za skoro milijardu eura. Ponuda je prihvaćena ali je posao prekinut 2013. pošto Liu nije mogao da ispuni plan finansiranja.

Tužioci su ga prikazali kao vođu kriminalne bande koja se bavila rudarstvom, kockanjem i nekretninama. Rekli su da je ubijao protivnike, držao vozni park od više stotina vozila, ukljucujuči rols-rojseve, bentlije i ferarije i gajio veze sa tužiocima i policijom organizovanjem žurki.

Žalbe optuženih su razmatrane i odbačene početkom avgusta. Njih petoro je danas zajedno pogubljeno, saopštio je sud u Sjaningu, u provinciji Hubeij na svom zvaničnom blogu, i naveo da su njihova prava u potpunosti poštovana, i da su pogubljeni pošto je njihovu kaznu potvrdio Vrhovni narodni sud.

Osumnjičena banda braće Liu, optužena za ubistvo najmanje osam osoba, djelovala je u provinciji Sečuan na jugozapadu, bivšem uporištu Džu Jongkanga, bivšeg zvaničnika kineske javne bezbjednosti koji je sada pao u nemilost.

Državni mediji su ranije nagovještavali da Liu Han ima posebne kontakte sa zvaničnicima u centralnoj vladi i da uživa zaštitu sa visokih mjesta.

Ova pogubljenja izvršena su u jeku kampanje za borbu protiv korupcije predsjednika Si Đinpinga u okviru koje je optuženo više visokih političara i uticajnih poslovnih ljudi.

Bonus video: