Galebovi ginuli nabadanjem na skulpturu, umjetnik mora da koriguje djelo

Velika skulptura "Diminish and Ascend" postavljena sa idejom da stvori iluziju stepenica koje se uspinju do neba
108 pregleda 3 komentar(a)
skulptura novi zeland, Foto: Twitter.com/NZCharlieGates
skulptura novi zeland, Foto: Twitter.com/NZCharlieGates
Ažurirano: 29.10.2018. 10:30h

Skulptura u botaničkoj bašti novozelandskog grada Krajstčerča moraće da pretrpi par promjena, nakon što su najmanje dva galeba stradala od udarca u to umjetničko djelo.

Time se, kako je kazao tvorac skulpture Dejvid Mekraken, žele spriječiti eventualne nesreće u budućnosti.

Skulptura "Diminish and Ascend" u obliku velikih stepenica postavljena je po sredini jezera 2016. godine, sa idejom da stvori iluziju stepenica koje se uspinju do neba, piše Dejli mejl.

Mekraken, koji živi u Ouklendu, kazao je da su galebovi stradali udarivši o oštricu na vrhu skulpture.

Jedno od rješenja da se slični slučajevi spriječe, kako je rekao, je da se zavarena čelična oštrica ukloni i zamijeni silikonskom, koja bi bila prefarbana da bi se njena boja podudarala sa ostatkom skulpture.

Mekrakenovo djelo je u botaničkoj bašti od 2016, a lokalni savjet je u četvrtak izglasao da skulptura trajno ostane u jezeru.

Ipak, lokalni mediji su saopštili da su neki od zvaničnika zabrinuti zbog cijene održavanja djela vrijednog 192 hiljade dolara. To bi, kako se navodi, koštalo između 700 i 760 dolara mjesečno, jer je dvaput sedmično skulpturu potrebno ispirati od ptičjeg izmeta.

Iako novac ulazi u budžet lokalnog savjeta, visoka cijena održavanja Mekrakenove skulpture bi, kako se navodi, onemogućila obezbjeđivanje novca za druga umjetnička djela.

Kancelar Tim Skandret je kazao da bi skulptura, iako je bila poklon, mogla izazvati više nevolje nego što bi donijela koristi.

Bonus video: