Rio spreman da ponovo zaludi svijet

Ulična fešta, koja traje vijek i po, počinje dan uoči Dana zaljubljenih - 13. februara
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2015. 15:51h

Do najvećeg karnevala u svijetu, onog u Rio de Žaneiru, ostalo je manje od nedjelju dana, zbog čega se obavljaju posljednje pripreme kako bi tokom četiri dana održavanja grad mogao da ugosti više od pet miliona gostiju.

Karneval, s istorijom dugom više od 150 godina, počinje dan uoči Dana zaljubljenih - 13. februara.

Ova velika proslava predstavlja simbol jedinstva, strasti i vesele naravi Brazilaca.

Današnji karneval je jedinstveni spoj drevnih paganskih rituala iz Evrope sa tradicijama sa afričkog kontinenta. Tokom vremena, ubačeni su afrički i američki urođenički elementi koji su dali karnevalu jedinstven stil.

Portugalci su donijeli koncept karnevala prvi put u Rio 1850-ih, a uključivao je bal pod maskama.

Najranije proslave uključivale su grupe ljudi koje su prolazile gradskim ulicama pjevajući i plešući. Proslava je postala scena za izražavanje robova koji su pristizali iz Afrike i ubrzo je postala jedan od najvažnijih događaja u njihovim životima.

Robovi su postali sve aktivniji u organizaciji karnevala i na tri dana oni su imali priliku da žive život kako sami žele.

Čak i danas, najsiromašniji djelovi grada su najaktivniji elementi u karnevalskoj povorci.

Do početka XIX vijeka, takmičenja u plesu su postala sastavni dio karnevala. Do početka XX vijeka, plesovi su uglavnom bili ograničeni na tipične evropske, poput valcera. Međutim, ugnjetavana klasa, koju su uglavnom činili afrički robovi, “ubacili” su svoju muziku po imenu samba koja je zaludjela sve one koji bi prisustvovali karnevalu. Ovu jedinstvenu vrstu muzike osmislili su afrički Bazilci, a korijene vuče od muzike po imenu “semba” angolskih plemena. Brazilski domoroci su je “začinili” po svom ukusu kako bi od nje napravili “brazilski specijalitet”. Samba se danas smatra dušom Karnevala u Riju.

Tokom II svjetskog rata, karneval nije organizovan, a nastavljen je 1947. Od tada Rio ima reputaciju koju i sada uživa - „Kralja karnevala“ i „Karnevalske prijestonice svijeta“.

Galerija

Bonus video: