Alibaba prodaje rusku robu u Kini

54 pregleda 2 komentar(a)
Alibaba, Foto: Shutterstock
Alibaba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2015. 09:35h

Kineski internet trgovac AliExpress, koji posluje u okviru Alibaba grupe, planira da prodaje u Kini robu proizvedenu u Rusiji.

Direktor za razvoj poslovanja AliExpressa u Rusiji i Zajednici Nezavisnih Država (ZND), Mark Zavadski, rekao je da se sada vode pregovori s ruskim partnerima.

"U Kini postoji veliko interesovanje za kvalitetne strane proizvode. Ruski proizvođači imaju potencijal da zauzmu prostor između skupe evropske robe i jeftinije kineske“, kazao je Zavadski.

On je objasnio da se pregovori vode, kako s proizvođačima, tako i sa trgovcima, uključujući i velike državne mreže, prenose agencije.

Detalji projekta se još razrađuju, ali postoji ideja da se on realizuje na kineskoj online trgovačkoj platformi Tmall Global, koja takođe pripada Alibabi.

"Na primjer, na Tmallu je registrovan američki trgovac Costco, drugi u svijetu poslije Wal-marta“, kazao je Zavadski.

On je upozorio da nemaju svi proizvođači operativne i finansijske mogućnosti da izađu sami na kinesko tržište. To zahtjeva određena ulaganja. Trgovac može da obuhvati nekoliko proizvođača i da zajedno izađu na to tržište.

Alibaba grupa je kineski holding, koji radi u oblasti internet trgovanja. Grupa ima sopstveni sistem za elektronsko plaćanje Alipay, a upravlja i internet prodavnicama Taobao.com i AliExpress i Tmail.com.

Ranije je AliExpress potpisao sporazum o saradnji s ruskim prevoznikom SPSR express, koji će biti korišćen za dostavu robe AliExpressa. Očekuje se da će centar primati do 20 hiljada narudžbina mjesečno, a rok isporuke će biti šest do osam dana.

Bonus video: