Bridlav: Ne odbacivati mogućnost slanja oružja i opreme Ukrajini

Ranije je najavljeno da će glavne teme ovogodišnje Minhenske konferencije biti evropska bezbjednost u svijetlu krize u Ukrajini, situacija na Bliskom istoku i opasnosti od terorizma i drugih savremenih izazova
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2015. 11:56h

Zapadne zemlje ne bi trebale u potpunosti da odbace mogućnost slanja oružja i ostale vojne opreme u Ukrajinu kako bi se pomogla vojska ove zemlje u borbi protiv proruskih separatista, kazao je general Filip Bridlav, glavnokomadujući NATO snaga u Evropi.

"Ne mislim da bi trebali isključiti vojnu opciju kao jednu od mogućnosti", kazao je Bridlav novinarima na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, prenosi Rojters.

On je dodao da pod ovim podrazumijeva obezbjeđivanje oružja i opreme za ukrajinsku vojsku ali ne i slanje vojnika.

"Nema razgovora o slanju vojnika na teren. Ukrajinci su bili iskreni u svojim zahtjevima prema članicama NATO kada su rekli da imaju preoblema sa artiljerijom i o tome će se razgovarati", kazao je Bridlav.

Ukrajinska kriza, pa sve ostalo

Tokom drugog dana Minhenske konferencije o bezbjednosti glavna tema će biti sukob u Ukrajini, nakon što je najavljeno da se priprema nacrt sporazuma o rješenju za tu državu.

Minhenska bezbednosna konferencija, 51.po redu, počela je u petak i na njoj učestvuje dvadesetak šefova država ili vlada i više od 40 ministara spoljnih poslova i odbrane.

Angela Merkel dočekuje Petra Porošenka, foto: Reuters

Ranije je najavljeno da će glavne teme ovogodišnje Minhenske konferencije biti evropska bezbjednost u svijetlu krize u Ukrajini, situacija na Bliskom istoku i opasnosti od terorizma i drugih savremenih izazova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland u petak su u Moskvi razgovarali pet sati o Ukrajini, pokušavajući da nađu rješenje za krizu u toj državi, ali nakon sastanka novinarima ništa nijesu kazali o nacrtu sporazuma.

Tokom drugog dana Minhenske konferencije, kako prenosi Tanjug, očekuje se obraćanje Merkel, nakon nje će govoriti ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a potom i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden i ukrajainski predsjednik Petro Porošenko.

Nakon toga, kako se navodi, planiran je sastanak Lavrova i Kerija, kao i Merkelove, Bajdena i Porošenka.

Portparol ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, nakon sastanka Merkelove, Olanda i Putina u Moskvi rekao je da bi dokument o rješenju krize u Ukrajini uključio prijedloge koje su iznijeli i Porošenko i Putin.

Oland i Merkel su u Moskvu Putinu predložili novi mirovni plan za rješavanje desetomjesečnog konflikta u istočnoj Ukrajini.

Detalji tog prijedloga nijesu objelodanjeni, ali zapadni mediji prenose da su primirje, razdvajanje sukobljenih strana na istoku Ukrajine, razmeštaj "plavih šljemova" Ujedinjenih nacija (UN), pregovori o federalizaciji države, slične Dejtonu, vjerovatno ključne tačke mirovnog plana.

Na Konferenciji učestvuje i crnogorski premijer, Milo Đukanović, a u delegaciji Crne Gore je i ministarska odbrane, Milica Pejanović Đurišić.

Galerija

Bonus video: