ODLUKA MEĐUNARODNOG SUDA U HAGU

Bivši predsjednik Obale Slonovače oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti

"Sudsko vijeće uvažava zahtev za oslobađajućom presudom Lorana Gbagboa i (bivšeg lidera Pokreta mladih patriota Obale Slonovače) Šarla Blea Gudea po svim tačkama optužnice", rekao je predsjedavajući sudija Kuno Tarfuser
164 pregleda 0 komentar(a)
Gbagbo, Foto: Reuters
Gbagbo, Foto: Reuters

Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu oslobodio je danas bivšeg predsjednika Obale Slonovače Lorana Gbagboa optužbi za zločine protiv čovječnosti i naredio njegovo puštanje na slobodu.

"Sudsko vijeće uvažava zahtev za oslobađajućom presudom Lorana Gbagboa i (bivšeg lidera Pokreta mladih patriota Obale Slonovače) Šarla Blea Gudea po svim tačkama optužnice", rekao je predsjedavajući sudija Kuno Tarfuser.

Sudija je dodao da sud nalaže da dvojica optuženih budu pušteni na slobodu.

Kako se navodi u odluci sudskog vijeća, tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da su govori Gbagboa pozivali na zločine ili naređivali navodne zločine.

Gbagbo je prvi bivši šef neke države kome se sudilo pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

On i bivši lider Pokreta mladih patriota Obale Slonovače bili su optuženi za zločine protiv čovječnosti tokom postizborne krize 2010. i 2011. godine.

U sukobima u Obali Slonovače 2010. godine je stradalo oko 3.000 ljudi i oko 500.000 je raseljeno. Aktuelni predsjednik Alasan Uatara preuzeo je vlast u aprilu 2011. uz pomoć francuskih i snaga UN.