Papa Franjo opet podigao buru: Neki put je u redu udariti dijete

"Kako divno. On ima osjećaj za dostojanstvo. Mora nekada da ih kazni, ali to uradi pravedno i nastavi"
6 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2015. 11:55h

Papa Franjo je podigao buru komentarima da je u redu ako roditelji udare dijete, sve dok čuvaju njihovo dostojanstvo. Njegovi komentari na redovnom nedjeljnom obraćanju u Rimu je odmah zapalilo društvene mreže, pa su mnogi papu optužili da podržava nasilje.

Papa je pričao o ulozi očeva u porodici i ispričao priču koju je ranije čuo.

"Jednom sam čuo jednog oca, na sastanku sa bračnim parovima, kako kaže: Moram neki put malo da udarim dijete, ali nikada u lice da ih ne bih ponižavao", prisjetio se Franjo.

"Kako divno. On ima osjećaj za dostojanstvo. Mora nekada da ih kazni, ali to uradi pravedno i nastavi".

Grupe za zaštitu prava djeteta su osudile ovu izjavu.

"Razočaravajuće je da neko sa takvim uticajem kaže tako nešto", kazao je koordinator Globalne alijanse za prekid fizičkog kažnjavanja djece Piter Njuel.

Slično misli i Piter Saunders, osnivač Asocijacije za ljude zlostavljane u djetinjstvu, a kog su preko pet godina zlostavljala dva sveštenika u Londonu dok je bio dijete.

"Vrlo nepromišljenu stvar je rekao i iznenađen sam, iako umije i on da "lupi", kazao je Saunders.

Papa je u decembru postavio Saundersa za člana nove komisije u Vatikanu koja štiti djecu od zlostavljanja od strane sveštenika.

"Nije pomogao tom izjavom i kazaću mu to", naveo je Saunders.

Saradnik iz kancelarije za odnose sa javnošću Vatikana, Tomas Rozika, je kazao da papa nije podržao nasilje nad djecom.

"Ko nije disciplinovao svoju djecu ili bio disciplinovan dok je odrastao?", upitao se Rozika. "Pogledajte Papu kad je sa djecom i neka slike i gestovi pričaju sami za sebe".

Franjo je prošlog mjeseca podigao buru kada je rekao da nema potrebe da se ljudi "množe kao zečevi". On je pozvao na odgovorno roditeljstvo, dodavši da je troje djece "taman".

Pozicija Katoličke crkve o tjelesnom kažnjavanju je bila pod udarom i prošle godine i to od strane tijela Ujedinjenih nacija, kada je zatraženo da se Sveta stolica uključi u traženju načina zabrane te vrste kazne u katoličkim školama i institucijama.

Izvještaji o čestim primjenama tih vrsta kazni su stizali sa svih strana svijeta, naročito iz Irske, a Vatikan insistira da ne podržava da se djeca tuku, ali da nema nadležnost nad katoličkim školama, te da to ne može da zabrani.

Bonus video: