Greste: Moje misli su i dalje uz kolege

"Svi imamo loše dane. Često bih zatvorio oči i pustio da me misli odvedu gdje bih želio biti i gotovo uvijek to je bila plaža. Ja, Endru, Majk i sestra smo plovili 2013. i uvijek samo se vraćao na te dane na brodu"
0 komentar(a)
Piter Greste, Foto: Reuters
Piter Greste, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 20:03h

Al Džazirin novinar Piter Greste po povratku u rodnu Australiju govorio je o olakšanju i sreći što je ponovo sa porodicom. U egipatskom zatvoru je proveo 400 dana, a na konferenciji za novinare zahvalio se svima koji su se zalagali za njegovo oslobađanje, javlja Al Džazira.

Nešto iza ponoći po lokalnom vremenu Greste sletio je na australijsko tlo, a 45 minuta kasnije dočekali su ga slavlje i zagrljaji.

Kaže da je bio uzbuđen, ali da su njegove misli i dalje uz kolege koji su ostali u Egiptu.

"Fenomenalno je napokon biti tu. Sa porodicom, s vama. Ali, naravno, sve je ovo, milion puta ću to reći, ispunjeno istinskom zebnjom za moje kolege, Mohameda Fahmyja i Bahera Mohameda. Ako je ispravno osloboditi mene, onda je ispravno osloboditi i njih", poručio je Greste, a prenosi Al Džazira.

Greste je napustio aerodrom i nakon više od godinu dana ponovo je noć proveo u Australiji, slobodan i kod kuće.

U četvrtak, na nešto formalnijoj konferenciji, okružen porodicom, govorio je koliko mu je značila podrška porodice i globalna kampanja vezana za oslobađanje njega i njegovih kolega.

"Svi imamo loše dane. Često bih zatvorio oči i pustio da me misli odvedu gdje bih želio biti i gotovo uvijek to je bila plaža. Ja, Endru, Majk i sestra smo plovili 2013. i uvijek samo se vraćao na te dane na brodu."

U Kairu su mu kaže pomagali ostali zatvorenici.

"Želim da odam priznanje mojim kolegama. Tamo smo podržavali jedne druge. Znali smo da svi imaju svoje dobre i loše dane, bili smo oprezni i pomagali jedni drugima, slušajući i razgovarajući, podupirući jedne druge, istovremeno dajući prostor svakome kad je to bilo potrebno. Mislim da smo tim iskustvom postali veoma bliski, što je bilo bitno kako bismo preživjeli", kazao je Greste, a prenijela Al Džazira.

Greste je iz egipatskog zatvora pušten 1. februara.

Šansa za Famhija

Isti zakon o deportaciji, na osnovu kojeg je Piter izašao iz zatvora, mogao bi da bude rješenje za njegovog kolegu Mohameda Fahmija.

Šef Al Džazirinog biroa u Kairu odrekao se egipatskog državljanstva, kako bi sebi omogućio deportaciju u Kanadu.

Ali put ka slobodi i dalje je neizvjestan za producenta Bahira Mohameda. Očekuje se da će ostati iza rešetaka sve dok ne počne novo suđenje u njegovom slučaju. Odluka suda još se čeka, piše Al Džazira.

Ovaj otac troje djece, u zatvoru je dobio vijest o rođenju sina Haruna prošlog augusta.

Prije nekoliko sedmica supruga Jehan Rashed govorila je o životu bez Bahera.

Ona je kazala: "Nije mi jasno zašto je i dalje u zatvoru. Zaista ne znam. Njegove kolege oslobađaju. Proglašeni su nevinim. Je li to deportacija? Novi zakon je donesen samo kako bi se oslobodili stranci, da im se omogući prilika da napuste zatvor. Ali on ostaje u Egiptu, to je cijena koju plaća. Je li i dalje u zatvoru samo zato što je Egipćanin?"

Peter Greste se nada da će doček u Brisbaneu biti ponovljen i na drugim mjestima.

Ponovo je u Australiji. Nakon što odradi mnogobrojne intervjue, planira slavlje sa porodicom. Ali njegove misli i dalje su uz kolege - dvojicu Al Jazeerinih novinara koji su još iza rešetaka.

Bonus video: