NATO formira šest štabova na istoku Evrope

Ministri će danas formalno odlučiti o formiranju štabova i komandnih centara u Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Letoniji,Litvaniji i Estoniji
2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 10:48h

Ministri odbrane zemalja članica NATO danas će u Briselu donijeti odluku o formiranju snaga za brzo reagovanje i postavljanju šest komandnih štabova na istoku Evrope.

"Ovo je kritično vrijeme za bezbjednost Evrope", rekao je novinarima generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, uoči sastanka 28 predstavnika članova Alijanse.

On je najavio da će biti donijeta odluka o formiranju nove jedinice za brzo reagovanje, takozvane udarne pesnice NATO, koja će po potrebi moći da se upotrijebi u roku od nekoliko dana.

"Danas ćemo definisati veličinu i sastav udarne pesnice", rekao je generalni sekretar, obrazlažući odluku potrebom da NATO odgovori na izazove koje postavljaju ukrajinska kriza i sukobi na Bliskom Istoku.

Ministri će danas formalno odlučiti o formiranju štabova i komandnih centara u šest istočnoevropskih zemalja: Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Letoniji,Litvaniji i Estoniji.

"Ove odluke pokazuju odlučnost NATO da odbrani svaku članicu od svake prijetnje", rekao je Stoltenberg, prenose agencije.

Osnivanje tih centara i skladišta oružja i opreme za potrebe nove jedinice, najavljeno je na NATO samitu u Velsu prošle godine, ali članice dosad nisu uspjevale da se dogovore o detaljima plana.

Bonus video: