Sjeverna Koreja: Rezolucija UN o ljudskim pravima nelegalna

Sjeverna Koreja je pobijesnela kada je krajem prošle godine Generalna skupština UN odobrila rezoluciju u kojoj se navodi da bi stanje ljudskih prava u toj zemlji trebalo da se prebaci u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda, kao i da bi lider Kim Džong Un mogao da se smatra odgovornim za to
1 komentar(a)
Generalna skupština UN, Palestina, Foto: Reuters
Generalna skupština UN, Palestina, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2015. 21:00h

Za Sjevernu Koreje rezolucija Ujedinjenoh nacija o stanju ljudskih prava u toj azijskoj zemlji nelegalna.

Šef diplomatije Sjeverne Koreje Ri Su Jong tražio je od generalnog sekretara UN da kaže zemljama članicama da je rezolucija o stanju ljudskih prava u toj azijskoj zemlji nelegalna i zasnovana na lažima.

U pismu Rija, u koje je agencija AP imala uvid, navodi se da će Sjeverna Koreja biti voljna da razgovara o ljudskim pravima ako rezolucija bude povučena.

Sjeverna Koreja je pobijesnela kada je krajem prošle godine Generalna skupština UN odobrila rezoluciju u kojoj se navodi da bi stanje ljudskih prava u toj zemlji trebalo da se prebaci u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda, kao i da bi lider Kim Džong Un mogao da se smatra odgovornim za to.

U pismu se navodi da EU i Japan, koji su i predložili rezoluciju, "treba da zemlje koje su prvobitno podržale rezoluciju ubijede da je odbace zbog laži".

Bonus video: