POSTIGNUTO PORAVNANJE

S&P kriv za finansijsku krizu, kazna gotovo 1,4 milijarde dolara

Tri vodeće američke rejting agencije (S, Mudis i Fič) okrivljene su da su doprinijele izazivanju krize iz 2008. godine, pošto su visoke rejtinge dodjeljivale izuzetno rizičnim hipotekarnim obveznicama
0 komentar(a)
Standard and Poor's, Foto: Shutterstock
Standard and Poor's, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2015. 20:20h

Bonitetna agencija Standard i Purs (S&P) platiće odštetu od 1,38 milijardi dolara na ime poravnanja zbog lažiranja rejtinga rizičnih hipotekarnih investicija.

To je pomoglo izbijanju finansijske krze.

Bonitetna agencija "Standard i Purs fajnešel servisiz", kao podružnica kompanije "Mekgrou Hil fajnenšel", postigla je nagodbu sa američkim ministarstvom pravde koje je bonitetnu agenciju optužilo za umanjivanje rizika obveznica hipotekarnih kredita u periodu od 2004. do 2007. godine, prenosi agencija AP.

U tekstu se podsjeća da je postignutom nagodbom stavljena tačka na tužbe koje su protiv S&P-a podnijeli javni tužioci u 19 američkih saveznih država. 

"U sklopu poravnanja nema činjenica koje dokazuju da je došlo do kršenja zakona", navodi se u saopštenju agencije S&P-a, protiv koje je američko ministarstvo još u februaru 2013. godine pokrenulo tužbu, jer nije obavijestila investitore da će tržište nekretnina doživeti kolaps u 2006. godini. 

Tri vodeće američke rejting agencije (S&P, Mudis i Fič) okrivljene su da su doprinijele izazivanju krize iz 2008. godine, pošto su visoke rejtinge dodjeljivale izuzetno rizičnim hipotekarnim obveznicama.

Preporučujemo za Vas