Saudijska Arabija: 21 smrtna kazna od 2015.

Saudijska Arabija je 2013. godine bila na trećem mjestu u svijetu po broju pogubljenjih osuđenika na smrt, poslije Irana i Iraka, navela je organizacija Amnesti Internešenel
3 komentar(a)
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2015. 14:24h

Troje Saudijaca osuđenih na smrt u slučajevima za ubistvo i silovanje pogubljeni su danas odrubljivanjem glave.

Time se broj izvršenih smrtnih kazni u Saudijskoj Arabiji od početka godine popeo na 21.

Mohamed el Enezi pogubljen je danas u sjeverozapadnoj oblasti Džaf pošto je osuđen na smrt zbog ubistva jednog rođaka tokom svađe, saopštilo je saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Još dva Saudijca, Abdel Karim Mezi i Hašem Mnahragi, osuđeni za otmicu i silovanje jedne djevojčice, pogubljeni su u Meki, svetom islamskom gradu, navodi se u odvojenom saopštenju Ministarstva.

Nezavisni stručnjak koji radi za UN je u septembru prošle godine izrazio je zabrinutost zbog sudskih procesa u Saudijskoj Arabiji i zatražio da se uvede moratorijum na pogubljenja u toj zemlji.

Saudijska Arabija je 2013. godine bila na trećem mjestu u svijetu po broju pogubljenjih osuđenika na smrt, poslije Irana i Iraka, navela je organizacija Amnesti Internešenel.

U toj zemlji, gdje je na snazi šerijatski zakon, smrtna kazna zaprijećena je za silovanje, ubistvo, odstupanje od vjere, oružanu pljačku i trgovinu drogom.

Bonus video: