SUMNJA SE DA JE SARAĐIVAO S TAJNIM SLUŽBAMA

Uhapšen njemački vojnik, osumnjičen da je špijunirao za Iran

Špigl onlajn javlja da je osumnjičeni godinama dostavljao „osjetljive podatke“ o kretanju i brojnosti njemačkih jedinica u Avganistanu
569 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pripadnik njemačkih oružanih snaga porijeklom iz Avganistana uhapšen je danas zbog optužbi da je godinama špijunirao za iransku tajnu službu, saopštilo je Savezno državno tužilaštvo u Karlsrueu.

„Pedesetogodišnji pripadnik Bundesvera Abdula Hamida S. osumnjičen je da je, u svom svojstvu vještaka za jezička i ostala pitanja vezana uz Avganistan pri njemačkim oružanim snagama, iranskoj tajnoj službi dostavljao podatke“, stoji u saopštenju Saveznog tužilaštva u Karlsrueu, u čijoj su nadležnosti slučajevi ugrožavanja državne bezbjednosti, u što spada terorizam i špijunaža.

Špigl: Godinama je dostavljao Irancima podatke o njemačkim snagama u Avganistanu

Špigl onlajn javlja da je osumnjičeni godinama iranskoj tajnoj službi dostavljao „osjetljive podatke“ o kretanju i brojnosti njemačkih jedinica u Avganistanu.

Abdul Hamid S. je njemačke vojnike, u sklopu pripreme za odlazak u Avganistan, podučavao jezičkim i pitanjima lokalnih običaja i kulture, prenosi Hina.

Mnogi prevodioci koji su u Avganistanu radili za Bundesver dobijaju u Njemačkoj azil i zaposlenje pri oružanim snagama zbog opasnosti koja bi im mogla prijetiti zbog saradnje sa stranim silama.