Putnički avion udario u most i srušio se u rijeku, poginulo 26 ljudi

Avion je za svega nekoliko metara promašio zgrade, krilom udario jedno taksi vozilo i nadvožnjak i pao u rijeku
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2015. 21:14h

Avion kompanije TransAzija ervejz u kojem je bilo 58 putnika i članova posade srušio se u rijeku ubrzo nakon polijetanja sa aerodroma u centru Tajpeija, pri čemu su stradale 26 osobe, a 17 se vodi kao nestalo.

Petnaest osoba je preživjelo nesreću nakon što je avion prošao između zgrada, krilom "zakačio" taksi i nadvožnjak i srušio se u piltku vodu.

Većina putnika u avionu su bili turisti iz jugoistočnog grada Siamen, koji se nalazi nedaleko od tajvanskog ostrva Kinmen.

Dramatične fotografije, koje je slikao jedan vozač i objavio na Tviteru pokazuju avion kako se obrušava brzo nakon polijetanja na domaćem letu za ostrvo Kinmen, objavio je Rojters.

"Nikada nijesam vidio ništa slično", kazao je jedan spasilac opisujući najnoviju u seriji tragedija koje su pogodile azijske aviokompanije u proteklih 12 mjeseci.

Avion je za svega nekoliko metara promašio stambene zgrade, mada kako navodi Rojters nije jasno da li se radi o sreći ili je pilot pokušavao da upravlja letjelicom kako bi došao do rijeke. Na snimcima se vidi jedan kombi kako pokušava da se zaustavi na oštećenom nadvožnjaku izbjegavajući udar aviona. Agencije su prenijele da je vozač taksija, kojeg je avion udario pri padu, zadobio povredu glave ali da mu je stanje stabilno.

Izvršni direktor TranAzije Piter Čen, duboko se naklonio na konferenciji za novinare izvinjavajući se putnicima i posadi.

Posljednja komunikacija, prema snimku iz kontrole leta, jednog od pilota aviona prije pada bila je „U pomoć, u pomoć, motor je otkazao“.

Do otkazivanja motora dolazi ukoliko se prekine dovod goriva u motor ili ukoliko dođe do kvara. Međutim letjelice sa dva motora obično uspijevaju da se održe čak i ako jedan motor otkaže.

Avion je posljednji put bio servisiran 26. januara.

Galerija

Bonus video: