Da li biste stajali u avionu da uštedite novac?

"Potrebno nam je dosta drugih stvari da bi to moglo da radi, kao saradnja sa prozivođačima aviona, dobijanje dozvole od nadležnih, i da mušterije prihvate tu ideju"
18 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2015. 11:47h

"Spring Erlajns" kineska lou-kost avionska kompanija je ponovila da želi da ponudi jeftinije karte putnicima koji bi stajali tokom leta.

Slične šeme su ranije predlagali druge slične kompanije, poput Rajanera, ali su nadležni odbijali da to odobre zbog bezbjednosnih razloga..

Portparol kineske kompanije je Kineskom nacionalnom radiju rekao da se i dalje nadaju da će moći takvu uslugu da ponude u budućnosti.

"Potrebno nam je dosta drugih stvari da bi to moglo da radi, kao saradnja sa prozivođačima aviona, dobijanje dozvole od nadležnih, i da mušterije prihvate tu ideju".

Spring Erlajns je prvi put ovu ideju pomenuo još 2009. godine. "Za nižu cijenu, putnici bi mogli da idu na avion, kao na autobus, bez prtljaga, bez hrane i vode", kazao je tada predsjednik firme Vang Ženghua.

Putnici bi morali da imaju pojaseve, dodao je on, ali bi uspravnija sjedišta omogućila da avioni povećaju kapacitet oko 40 odsto.

"To bi bilo kao barske stolice", objasnio je Ženghua i napomeno da je pojas za vezivanje najvažnija stvar, i da bi se vezao oko struka.

Onda je 2010. i Majkl O'Liri iz Rajanera pokazao interesovanje za "stajaća sjedišta" uz napomenu da možda ni pojasevi ne bi bili nužni.

"Avion je kao autobus sa krilima. Ako bi se desio pad aviona, Bože oprosti, pojas vas neće spasiti. Ne treba vam pojas u metrou u Londonu. Ne treba vam pojas na vozu koji idu skoro 200 na sat, i ako se desi nesreća, svi ste mrtvi", iskren je bio šef Rajanera.

Proteklih par godina se pojavilo nekoliko idejnih rješenja da se "uglavi" više putnika u avion. Aviointerirors je predstavio Skyrider sjedište, ali ga nadležni još nisu odobrili.

Potom je Airbus predstavio svoj dizajn, koji izgleda još manje udobno. Predviđen je za kraća putovanja, ali iz Airbusa ne smatraju da će se ikada koristiti u putničkim avionima.

"Umanjeni komfor je tolerantan za putnike ako let traje sat ili par sati", naeo je portparol Airbusa.

Galerija

Bonus video: