Njujork tajms: SAD razmatraju isporuku oružja Ukrajini

Jedan zvaničnik je rekao da je i američka savjetnica za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs spremna da razmotri svoje prethodno protivljenje pružanju takve pomoći
0 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2015. 07:28h

Suočena sa ofanzivom proruskih snaga u Ukrajini, SAD bi mogle da razmotri pitanje isporuke "oružja za odbranu" i opreme ukrajinskim snagama, piše Njujork tajms.

Rojters prenosi navode američkih zvaničnika da su državni sekretar Džon Keri i načelnik združenog generalštaba Martin Dempsi "otvoreni za razgovore o toj ideji" i da glavnokomandujući snaga NATO u Evropi Filip Bridlav "sada podržava pružanje takve oružane pomoći".

Jedan zvaničnik je rekao da je i američka savjetnica za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs spremna da razmotri svoje prethodno protivljenje pružanju takve pomoći.

Keri će u četvrtak posjetiti Kijev i razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i drugim zvaničnicima, navodi Rojters.

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bernadet Mihan rekla je da "fokus ostaje na traženju rješenja diplomatskim sredstvima", ali da se "uvijek razvijaju druge opcije koje mogu pomoći da se stvori prostor za pregovaračko rješenje krize".

Bonus video: