Rusija i Zapad: Ko je veća "kukavica"

Vašington i njegovi saveznici optužuju Moskvu da potpiruje sukob u istočnoj Ukrajini podržavajući proruske separatiste
6 komentar(a)
SAD, Rusija, EU, Ukrajina, Foto: Shutterstock
SAD, Rusija, EU, Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2015. 09:40h

Sudeći po hladnim odnosima između Moskve i Zapada, ništa se nije dogodilo od "restartovanja" američko-ruskih odnosa kako je to 2009. godine predložila tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton, ocijenila je danas agencija Frans pres.

SAD i Evropska unija (EU) devetomjesečni sukob u Ukrajini gdje je poginulo više od 5.000 ljudi, smatraju "novim izdanjem ruskog imperijalizma" od kojeg se mnogi plaše.

Vašington i njegovi saveznici optužuju Moskvu da potpiruje sukob u istočnoj Ukrajini podržavajući proruske separatiste.

Izazov je još veći, kako je nedavno upozorio bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, jer SAD treba da pruže priliku Rusiji da "nađe svoje mjesto u međunarodnoj zajednici gdje igra jednu od ključnih uloga".

Kisindžer

Po Kisindžeru, u multipolarnom svijetu Moskva ostaje ključni igrač jer ima bliske odnose s nekim zemljama Bliskog istoka i Latinske Amerike.

"Mnogi smatraju da smo na početku nove ere poslije dalekog Hladnog rata", ocijenio je u petak potpredsjednik slovačke vlade Miroslav Lajčak i dodao da je neophodno da se svi zapitaju gdje je, u toj novoj eri, mjesto Rusije i šta ona može da učini za međunarodnu zajednicu.

Lajčak

Za sada, Zapad je uveo ekonomske sankcije Rusiji, u nadi da će pad rublje i odliv kapitala izazvati ogorčenje naroda prema Kremlju.

"Postavlja se pitanje zašto ruska vlada više voli 'avanture u inostranstvu' od dobrobiti svojih građana", rekla je zvaničnica Stejt departmenta Viktorija Nulad.

Međutim, predstavnica Instituta Brukings, Fiona Hil smatra da je Zapad u "zabludi ako misli da će mudrim čekanjem dobiti odgovorajuće posljedice sankcija".

"U odnosima između Rusije i Zapada igra se igra 'ko je veća kukavica', a (ruski predsjednik) Vladimir Putin neće popustiti u toj igri", ocijenila je ona i dodala da je zapravo "prava dilema kako okončati sukob u Ukrajini bez upuštanja u još konfliktniji odnos s Putinom".

Već se pominju neki "tragovi rješavanja te dileme", ocjenjuje Frans pres.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini prije desetak dana rekla je da pitanje poluostrva Krim koje je Rusija anektirala marta 2014. godine, treba da se ostavi po strani i da se razmisli o "novoj formi dijaloga" s Moksvom.

Mogerini

"Neka neprizvavanje aneksije Krima za sada ostane naša politika, ali to pitanje nećemo zaboraviti... Rusija je naš susjed jer ne možemo ništa protiv geografije. Ali, šta da radimo s tim susjedom za dvije, pet i deset godina kad već sada imamo konflikt", rekla je Mogerini.

Šef američke diplomatije Džon Keri će se ovog vikenda sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim na međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, poslije posjete Kijevu u četvrtak.

Portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki nedavno je demantovala tvrdnju ruskog lista "Komersant" da će Keri pre posete Kijevu, posetiti Moskvu.

Bonus video: