Keri o odnosima s Kubom: Vrijeme je da pokušamo nešto novo

Visoka američka delegacija imala je dvodnevne razgovore sa kubanskim zvaničnicima prošle sedmice u Havani, prve u nekoliko decenija
83 pregleda 0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2015. 10:26h

Sjeverna Amerika ima "ogroman interes" da izgradi diplomatske odnose sa Kubom, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri tokom sastanka sa svojim kolegama iz Kanade i Meksika.

"Ovo je napor za koji vjerujemo da nudi najbolju priliku za narod Kube da poboljša svoj život i uzme učešće u odlukama koje se tiču njegovog života", rekao je Keri u subotu na konferenciji za novinare u Bostonu.

Visoka američka delegacija imala je dvodnevne razgovore sa kubanskim zvaničnicima prošle sedmice u Havani, prve u nekoliko decenija.

U decembru, američki predsjednik Barak Obama najavio je planove za obnovu diplomatskih odnosa sa ovom karibskom državom poslije više od 50 godina.

"Vrijeme je da pokušamo nešto novo", rekao je Keri povodom pet decenija ekonomskog embarga Kubi, prenio je AP.

On je dodao da će Obamina administracija nastaviti da insistira kod kubanskih lidera na demokratiji, zaštiti ljudskih prava i pitanjima građanskog društva.

Ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd i meksički sekretar za spoljne poslove Hose Antonio Meade pridružili su se Keriju u Bostonu kako bi razgovarali o pitanjima koja se tiču Sjeverne Amerike, između ostalih o klimatskim promjenama, trgovini i eliminisanju ekstremizma u svijetu.

Berd je pohvalio spremnost američke administracije da pokrene dijalog sa Kubom, ocijenivši da je "bilo ne samo vrijeme, već pravi trenutak za ovu važnu promjenu u politici".

Obamina administracija je poručila da je njen cilj podržan uklanjanjem barijera za putovanje u SAD, slanje novca i izvoz u Kubu.

Kuba je saopštila da pozdravlja te mjere, ali da ne namjerava da izmijeni svoj sistem, navela je američka agencija.

Bonus video: