Japan izbjegavao "bure baruta", ali svako može biti žrtva terorista

Potez japanskog premijera izazvao je, međutim, strahovanje da će Japan biti uvučen u nerješive sukobe, kao što je borba protiv Islamske države, a egzekucija dvojice japanskih državljana takva je strahovanja samo povećala
59 pregleda 2 komentar(a)
Japan, miting podrške, Kendži Goto, Foto: Reuters
Japan, miting podrške, Kendži Goto, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2015. 10:15h

Japan ne treba da bude dio međunarodne koalicije u borbi protiv terorizma, ocijenili su stručnjaci, dan pošto su pripadnici Islamske države pogubili još jednog japanskog taoca, Kendžija Gotoa.

Japan je do sada uglavnom uspješno izbjegavao miješanje u "bure baruta" Bliskog istoka i bio zaštićen od agresije vjerskog fanatizma, ali situacija se drastično promijenila, pošto je Islamska država zarobila i potom pogubila dvojicu japanskih državljana, navodi agencija Frans pres.

"Do sada su svi mislili da Japan nema mnogo veze sa Bliskiom istokom i da nije interesantan za Islamsku državu. Sada shvataju da su teroristi svugdje i da njihove žrtve mogu biti svi", kaže profesor političkh nauka iz Tokija Tomoaki Ivai.

Imidž Japana, kao pacifističke zemlje, i politika koji vodi aktuelni premijer više tu zemlju ne štiti od terorizma, ocjenjuju stručnjaci i podsjećaju da je Šinzo Abe ovlastio japansku vojsku da u okviru "kolektivne odbrane" interviniše van granica Japana i pruži pomoć onim saveznicima kojima je to potrebno.

Potez japanskog premijera izazvao je, međutim, strahovanje da će Japan biti uvučen u nerješive sukobe, kao što je borba protiv Islamske države, a egzekucija dvojice japanskih državljana takva je strahovanja samo povećala.

"Ta talačka kriza bila je veliki šok za Japance. Mnogi misle da bi Japan trebalo da ostane po strani, i da ne učestvuje u međunarodnim konfliktima, pošto to moze da dovede u opasnost život japanskih državljana", rekao je francuskoj agenciji stručnjak za međunarodne odnose Takehiko Jamamoto.

Iako mu se upućuju oštre kritike, japanski premijer danas je ponovio da je Japan "odlučan" da preuzme odgovornost i da sa međunarodnom zajednicom učestvuje u borbi protiv terorizma.

"Premijer će nastaviti sa svojom politikom 'proaktivnog pacifizma', ali možda bi trebalo da, u skladu sa japanskom tradicijom, akcenat stavi na ono što nije vojni dio diplomatije, kao što je pružanje humanitarne pomoći onima kojima je to najpotrebnije", ocjenjuje Jamamoto.

Prema ocjenama mnogih stručnjaka, Japan je pokazao nedovoljno iskustva, i nespretno se ponašao tokom talačke krize, kada je Islamska države prijetila da će pogubiti dvojicu Japanaca.

Argument stručnjaka za takve tvrdnje, između ostalog jeste činjenica da je Šinzo Abe prvu izjavu od početka talačke krize dao dok je stajao ispred japanske - i izraelske zastave.

Profesor Robert Dujarić sa fakuteta u Tokiju ipak ne misli da je japanska vlada odgovorna za ubistvo dvojice Japanaca.

"Takva tragedija je neizbježna. Izvor novca za Islamsku državu je kidnapovanje. Japan je bogata država, tako da je logično da su Japanci njihov plijen", kaže Dujarić.

Pripadnici Islamske države kidnapovali su prije nekoliko mjeseci dvojicu japanskih državljana - Harunu Jukavu i Kendžija Gotoa i potom objavili snimke o njihovom pogubljenju.

Bonus video: