Kineskim ministrima kancelarija samo do 54 m²

Unazad dvije godine, Đinping predvodi kampanju protiv luksuznog načina života visokih funkcionera kineske administracije, smatrajući da pretjerivanja štete imidžu partije
0 komentar(a)
Kina,, Foto: Shutterstock
Kina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2015. 10:55h

Ubuduće u Kini ministri i guverneri više neće moći da imaju kancelariju čija površina prelazi 54 kvadratna metra, saopštile su kineske vlasti.

Tamošnje vlasit navode da je mjera preduzeta u okrivu kampanje štednje koju je prije par godina pokrenuo predsjednik Si Đinping.

Kancelarija zvaničnika u rangu pomoćnika guvernera ili zamjenika ministra mora da bude 12 kvadratnih metara manja od kancelarije nadređenih, precizira Centralna komisija za nadzor discipline, prenosi agencija Sinhua.

Šefovi direkcija u ministarstvima i provincijskim prefekturama moraće da rade u maksimalnih 30 kvadratnih metara, a njihovi pomoćnici da se zadovolje kancelarijama od najviše 24 kvadratna metra.

Kako prenosi AFP, ove restrikcije nametnute se nakon skandala sa novim administrativnim zgradama čija je grandomanija kritikovana u javnosti. Ministrima i guvernerima je dozvoljeno da imaju odjeljak za odmor i privatni toalet, ali samo pod uslovom da se uklapaju u dozvoljenu kvadraturu.

Ostali će, pak, morati da dijele toalet sa ostalim zaposlenima u resoru.

Unazad dvije godine, Đinping predvodi kampanju protiv luksuznog načina života visokih funkcionera kineske administracije, smatrajući da pretjerivanja štete imidžu partije.

Brojni zvaničnici i komunistički kadrovi morali su, tako, da se odreknu crvenih tepiha, razmetljivih banketa, skupih likera i poklona kao i drugih "ekstravagancija" koje su dugo bile propratni dio njihovih putovanja.

Bonus video: