IZ TREĆEG PUTA

Indija: Uspješno testirana raketa dugog dometa

Premijer Indije Narendra Modi ističe kako ova zemlja mora da razvije vojnu moć do te mjere "da se nijedna druga zemlja ne usudi ni da je ružno pogleda"
66 pregleda 0 komentar(a)
Nuklearna raketa, Foto: Shutterstock
Nuklearna raketa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2015. 11:11h

Indija je prvi put uspjela da koristi pokretne lansere za ispaljivanje raketa dugog dometa, potencijalnih nosača nuklearnih glava, duboko na teritoriju Kine.

To je bilo treće testiranje raketa "agni V", ali prvo u kojem su rakete lansirane sa tzv. "kanistera" na kamionu, umjesto sa betonske lansirne rampe korišćene prilikom prethodnih testiranja, prenosi AFP.

Mobilni lanseri omogućavaju indijskim vojnim snagama veću operativnu fleksibilnost.

Jučerašnje testiranje je obavljeno na jednom ostrvu u istočnoj indijskoj državi Orisa.

Raketa "agni V", koja je indijske proizvodnje, je prvi put testirana aprila 2012, a po procjeni eksperata ima domet do bilo kog cilja na kineskoj teritoriji, uključujući i vojne instalacije na dalekom sjeveroistoku Kine.

Ovom raketom se makar malo smanjuje veliki jaz koji je postojao između indijskih i kineskih raketnih sistema.

Indija i Kina, zemlje od kojih svaka ima populaciju od preko milijarde, su u rivalskom odnosu, a tu je i nasljeđe nepovjerenja nakon kratkog, ali krvavog pograničnog rata 1962. godine.

Indija je najveći uvoznik oružja na svijetu, a u toku je program unaprjeđenja njene bezbjednosti vrijedan 100 milijardi dolara.

Premijer Indije Narendra Modi ističe kako ova zemlja mora da razvije vojnu moć do te mjere "da se nijedna druga zemlja ne usudi ni da je ružno pogleda".