UN osudile izraelsku okupaciju Golanske visoravni: SAD prvi put glasale protiv

SAD su se ranije uzdržavale od glasanja o takvom dokumentu
69 pregleda 1 komentar(a)
Izraelski vojnik, Golanska visoravan, Foto: Reuters
Izraelski vojnik, Golanska visoravan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2018. 20:06h

Sjedinjene Američke Države (SAD) glasale su danas prvi put protiv rezolucije UN kojom se osuđuje izraelska okupacija Golanske visoravni.

I mada je rezolucija usvojena lako u Generalnoj skupštini UN sa 151 glasom "za" i samo dva "protiv", američka pozicija predstavlja izmjenu politike koja bi mogla imati posljedica u budućnosti, komentarišu izraelski mediji.

SAD su se ranije uzdržavale od glasanja o takvom dokumentu.

Jedina druga zemlja koja je glasala protiv rezolucije je Izrael.

Izraelski lideri lobiraju u administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa i Kongresu SAD da se prizna suverenitet Izraela nad strateškim Golanom.

Za sada administracija tvrdi da ne razmatra takav potez, ali današnje glasanje u svjetskom tijelu moglo bi nagovijestiti promjenu.

Kako je navedeno, danas se glasalo protiv jer je rezolucija "izrazito pristrasna protiv Izraela" i ne pominje poziciju o suverenitetu.

Na Tviteru je američka misija u UN unaprijed objavila da se "SAD više neće uzdržavati kada se UN bavi beskorisnim godišnjim glasanjem o Golanskoj visoravni".

"Rezolucija je jednostavno pristrasna protiv Izraela, u petak ćemo glasati ne", najavila je misija.

Vlada Izraela se zahvalila Trampovoj administraciji i posebno ambasadorki SAD u UN Niki Hejli za takav stav.

U saopštenju SAD za javnost je navedeno da u svjetlu napetosti na sirijskoj granici nema opravdanja za podršku takvom potezu i da "zločini (sirijskog režima) dokazuju nedostatak sposobnosti da se bilo kim vlada", uz ocjenu da iransko prusustvo unutar Sirije predstavlja "veliku prijetnju međunarodnoj bezbjednosti" i da "ISIS ( Islamska država) i druge terorističke grupe ostaju u Siriji".

"Ta rezolucija ne čini ništa da približi ijednu stranu bliže mirovnom sporazumu", zaključuje se u saopštenju. 

Izraelski ambasador u UN Dani Danon je zahvalio Hejli na odluci da se glasa protiv "rezolucije dostojne prezira" i da je "vrijeme da svijet napravi razliku između onih koji destabilizuju region i onih koji siju teror", kako je napisao na Tviteru.

Izraelski ministar za strateške poslove Gilad Erdan je istakao da je Golan dio Izraela i uvijek će biti.

"Nema razumne osobe koja misli da će se Golan vratiti ubici Asadu i iranskom režimu koji pokušava da osnuje 'sirijski Hezbolah' u regionu" napisao je on na Tviteru, aludirajući na ekstremistički Hezbolah u Libanu. 

I vođa izraelske opozicione partije "Ima budućnosti" (Ješ atid) Jair Lapid se zahvalio Hejli, ponovivši da je Golan dio Izraela i da je vrijeme da ostatak svijeta takođe prizna tu realnost, kako je napisao na Tviteru. 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u oktobru rekao da Golan ostaje pod suverenitotm Izraela jer će u protivnom "Iran i Hezbolah sjedjeti na obali Galilejskog jezera".

Izrael je osvojio Golan u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Netanjahu smatra da je Izrael na Golanskoj visoravni garancija stabilnosti okolnog područja.

Preporučujemo za Vas