Unicef traži više od 3 milijarde dolara za djecu u kriznim zonama

Unicef navodi da je najveći dio tražene sume, 903 miliona dolara namijenjen za pomoć djeci u Siriji i okolnom oblastima i odnosi se na vakcinacije, pristup zdravoj vodi i obrazovanju
0 komentar(a)
Djeca izbjeglice, Sirija, Foto: Reuters
Djeca izbjeglice, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2015. 17:53h

Unicef je danas uputio apel za 3,1 milijardu dolara za pomoć 62 miliona djece koja žive u oblastima pogođenim humanitarnim krizama širom svijeta, uključujući djecu koja žive u Siriji, Ukrajini i drugim zonama konflikta kao i u oblastima pogođenim epidemijom ebole.

Poziv je upućen uglavnom vladama i za milijardu dolara je viši nego što je Fond Ujedinjenih nacija za djecu (Unicef) tražio prije godinu dana za istu namjenu.

"Bilo da se radi o teškim prirodnim katastrofama, nasilnim sukobima ili epidemijama koje se brzo šire, djeca iz cijelog svijeta suočena su novom serijom humanitarnih kriza", rekla je Afšan Kan, direktorka za hitne programe Unicefa. Ona je rekla da su krize sada većih razmjera nego ikad.

Unicef navodi da je najveći dio tražene sume, 903 miliona dolara namijenjen za pomoć djeci u Siriji i okolnom oblastima i odnosi se na vakcinacije, pristup zdravoj vodi i obrazovanju.

Petsto miliona dolara će biti izdvojeno za pomoć zajednicama pogođenim epidemijom ebole u zapadnoj Africi.

Agencija traži oko 32 miliona dolara za Ukrajinu gdje, prema njenim podacima, ima 600.000 interno raseljenih a oko 1,7 milion djece pogođeno je zbog sukoba na istoku zemlje.

Obuhvaćene su takođe i zaboravljene krize kao što su Avganistan, Palestina ili Niger.

U januaru 2014, prije godinu dana, Unicef je zatražio 2,1 milijardu dolara pomoći, a prikupljeno je 52 odsto te sume.

Bonus video: