Netanjahu: Iran kriv za sukob na granici sa Libanom

Sukob je izbio kada je Hezbolah ispalio antitenkovske projektile na izraelski konvoj u graničnoj oblasti, pri čemu su ubijena dva vojnika, a rajeno sedam. Izrael je uzvratio granatama na Liban gdje je nastradao jedan pripadnik mirovnih snaga UN iz Španije
2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2015. 17:49h

Izrelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Iran kriv za jučerašnji sukob na izraelsko-libanskoj granici u kojem su poginula dva pripadnika vojske Izraela.

Najteži sukob u toj oblasti od rata Libana i Hezbolaha izbio je kada je Hezbolah ispalio antitenkovske projektile na izraelski konvoj u graničnoj oblasti, pri čemu su ubijena dva vojnika, a rajeno sedam. Izrael je uzvratio granatama na Liban gdje je nastradao jedan pripadnik mirovnih snaga UN iz Španije.

Španski ambasador pri UN okrivio je Izrael za pogibiju španskog vojnika.

Danas je u toj oblasti uglavnom mirno, mada prema izvještaju libanske novinske agencije, izraelski vojni avioni lete nisko iznad naselja.

"Iran je odgovoraan za jučerasnji napad na nas iz Libana. Nastavićemo da se branimo od svih prijetnji, i iz bliza i iz daleka", rekao je Netanjahu.

Iran podržava Hezbolah, koji je saopštio da su napadi na Izrael bili osveta za izraelski vazdušni napad na dijelu Golanske visoravni pod kontrolom Sirije 18. januara, kada su ubijena šestorica pripadnika tog pokreta i iranski general. I Iran i Hezbolah su na strani režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u sukobu u toj zemlji.

"To je isti onaj Iran koji pokušava dogovor, preko svjetskih sila, kojim će zadržati sposobnost da razvija nuklearno oružje, čemu se mi oštro protivimo", rekao je Netanjahu.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Irana Hosein Amirabdolahian izjavio je prije dava dana da je Teheran preko SAD poslao poruku upozorenja Izraelu zbog pogibije iranskog generala u vazdušnom napadu na Golanskoj visoravni.

"Rekli smo Amerikancima da vođe cionističkog režima treba da očekuju posljedice svog čina. Cionistčki režim je prešao naše crvene linije", rekao je iranski zvaničnik.

Bonus video: