IMAJU DIPLOMATSKI IMUNITET

Tri Rusa optužena za špijunažu u Njujorku: Razgovarali u šiframa...

Ruski zvaničnici su optuženima tražili da prikupljaju osjetljive ekonomske obavještajne podatke o eventualnim američkim sankcijama protiv ruskih banaka i naporima u SAD da se razviju alternativni izvori energije, navedeno je u optužnici
3 komentar(a)
SAD, Foto: Shutterstock
SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2015. 11:00h

Federalni sud u Njujorku podigao je optužnice protiv trojice Rusa zbog špijunaže, saopštili su američki zvaničnici.

Trojica optuženih terete se da su razgovarali u šiframa, prenosili poruke skrivene u torbama i časopisima i pokušavali da regrutuju ljude sa njujorškog univerziteta, saopštili su američki ministar pravosuđa Erik Holder, američki tužilac Prit Barara i zvaničnici FBI, prenijela je agencija AP.

Portparol ruske misije u UN Aleksej Zajcev rekao je da oni nemaju "nikakav komentar sada". 

Taj slučaj pokazuje "našu čvrstu opredijeljenost da se borimo protiv pokušaja tajnih agenata da nezakonito prikupljaju obavještajne podatke i regrutuju špijune u SAD", istakao je u saopštenju Holder. 

Ruski zvaničnici su optuženima tražili da prikupljaju osjetljive ekonomske obavještajne podatke o eventualnim američkim sankcijama protiv ruskih banaka i naporima u SAD da se razviju alternativni izvori energije, navedeno je u optužnici. 

Optuženi Jevgenij Burjakov bio je zaposlen u filijali ruske banke na Menhetnu, a preostala dvojica, Igor Sporjušev i Viktor Podobnji su bili na nižim diplomatskim pozicijama.  

Zbog njihovog diplomatskog statusa, oni su se, kako se vjeruje, vratili u Rusiju i izbjećiće sudski proces.

Preporučujemo za Vas