Najveća naftna platforma na svijetu počela sa radom

Nafta iz naftnog polja Arkutun Dagi biće obrađena u postrojenju Čaivo na kopnu, a potom poslata cijevima do DeKastri terminala za izvoz nafte
429 pregleda 0 komentar(a)
naftna platforma, Berkut, Foto: Twitter
naftna platforma, Berkut, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.01.2015. 10:59h

Najveća naftna platforma na svijetu počela je sa proizvodnjom u okviru Sahalin-1 pomorskog projekta na ruskom Dalekom istoku.

Očekuje se da naftna platforma Berkut izvuče 4,5 miliona tona nafte godišnje. Konzorcijum Sahalin-1 osnovan je 1996. godine i predstavlja prvi veliki projekat Ruske Federacije pod uslovima Dogovora o dijeljenju proizvoda (PSA), prenosi Nacionalna geografija. Međunarodni konzorcijum sačinjavaju američki ExxonMobil (30 odsto), japanski Sodeco (30 odsto), ruski Rosneft (20 odsto) i indijski ONGC Videš (20 odsto).

Ukupna cijena projekta procijenjena je na oko 10 do 12 milijardi američkih dolara, što je ujedno najveća direktna strana investicija u Rusiji. Očekuje se da Berkut platforma proizvede 12.000 tona nafte dnevno ili oko 4,5 miliona tona godišnje, podižući ukupnu proizvodnju Sahalin-1 Konzorcijuma za 27.000 tona dnevno.

Nafta iz naftnog polja Arkutun Dagi biće obrađena u postrojenju Čaivo na kopnu, a potom poslata cijevima do DeKastri terminala za izvoz nafte. Poreski prihodi nafte proizvedene na Berkut platformi pružiće ruskom regionalnom i federalnom budžetu najmanje 9 milijardi dolara u narednih deset godina.

Berkut platforma je dizajnirana tako da radi u surovim arktičkim uslovima i ima samostalni izvor energije, tako da može funkcionisati savršeno i na temperaturama od 44 stepena Celzijusa ispod nule. Plutajući led veći od dva metara debljine ne može da ošteti njenu podstrukturu.

Platforma može da izdrži zemljotres magnitude 9,0 i talase do 18 metara visine. Naftno polje koje se prostire 60 kilometara na pučini sadrži 72 miliona tona nadoknadive nafte i takođe se razvija drugom naftnom platformom, specijalno izgrađenom za taj zadatak.

Bonus video: