Prve vakcine protiv ebole stižu u zapadnu Afriku

Vakcinu će prvo primiti zdravstveni radnici koji su u grupi onih koji su najizloženiji zarazi. U Liberiji je se ebolom zarazilo 370 zdravstvenih radnika, od kojih je 178 umrlo
1 komentar(a)
Vakcina (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Vakcina (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2015. 15:14h

Prve doze vakcine protiv virusa ebole danas će biti isporučene u Zapadnu Afriku, izjavio je portparol farmaceutske kompanije GlaksoSmitKlajn (GlaxoSmithKline GSK).

Prve vakcine će, zajedno sa placebo ljekovima, biti korišćene narednih nedjelja u Liberiji, u prvom testiranju većeg obima, prenosi CNN.

"Očekujemo da počnemo posljednje sedmice januara, ali treba da uredimo neke detalje koji se tiču FDA (američke Agencije za hranu i ljekove)", izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči.

Testiranje bi trebalo da počne u oblasti glavnog grada Liberije Monrovije i da obuhvati oko 30.000 ljudi, ali ne i one koji su preležali ebolu.

Vakcinu će prvo primiti zdravstveni radnici koji su u grupi onih koji su najizloženiji zarazi.

U Liberiji je se ebolom zarazilo 370 zdravstvenih radnika, od kojih je 178 umrlo, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Drugo testiranje vakcine trebalo bi da počne u Sijera Leoneu, nekoliko sedmica poslije Liberije.

U toj zemlji je zabilježn najveći broj zaraženih - 10.340, od kojih je 3.145 umrlo.

Američki istraživački Nacionalni institut za zdravlje saopštio je da će sljedećeg mjeseca početi testiranje terapeutskog lijeka "Zmapp", koji bi pomogao pacijentima već zaraženim virusom ebole.

Od izbijanja epidemije u decembru 2013. ebolom je zaraženo gotovo 22.000 ljudi, a 8.668 je umrlo.

Testiranje vakcina druge dvije kompanije Merk (Merck) i Njulink (NewLink) biće nastavljeno, pošto je u decembru prekinuto jer su neki učesnici ispitivanja osjetili prolazni blagi bol u zglobovima, prenio je CNN.

Poslije ispitivanja tog sporednog efekta, koji nije primijećen u testiranju vakcine GSK, naučnici su zaključili da nije dovoljan razlog da se obustavi pravljenje vakcine.

Bonus video: