Japan: Istekao rok za plaćanje otkupa za taoce

"Japan nije dobio nikakvu poruku od džihadista koji drže novinara Kendžija Gota i Harunu Jukavu"
86 pregleda 0 komentar(a)
Jošihide Suga, Foto: Beta-AP
Jošihide Suga, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.01.2015. 10:04h

Rok koji su postavili džihadisti Islamske države za plaćanje otkupa od 200 miliona dolara za dvojicu taoca Japanaca istekao je danas, a vlada Japana čini sve da spasi živote svojih državljana, rekao je portparol vlade Jošihide Suga. "Japan nije dobio nikakvu poruku od džihadista koji drže novinara Kendžija Gota i Harunu Jukavu", rekao je Suga. On je upozorio da je situacija veoma ozbiljna, prenijele su agencije.

Navodi se da su ekstremisti povezani sa grupom Islamska država postavili danas na sajt upozorenje da je "odbrojavanje otpočelo". Na sajtu se vidi sat koji odbrojava do nule kao i slike drugih talaca koje je Islamska država ubila. Sat i slike postavljeni su na forumu popularnom među džihadistima Islamske države i njihovim simpatizerima, ali tu nema nijedne slike japanskih taoca. Suga je novinarima rekao da je u toku analiza te poruke.

Abe je sazvao i sastanak Nacionalnog savjeta za bezbjednost da bi razgovarali o razrješenju situacije, dok je majka jednog od talaca apelovala na vladu da plati otkup i spasi njenog sina. Islamski ekstremisti su u utorak objavili snimak u kome su japanskoj vladi postavili rok od 72 sata da plati otkup za dvojicu otetih Japanaca ili će biti ubijeni. "Vrijeme ističe. Molim vladu Japana da spasi život mog sina", apelovala je majka 47. godišnjeg novinara Kendžija Gota.

Suga je danas ponovio da Japan pokušava na sve načine da dođe do onih koji drže taoce i da se politika Japana o dostavljanju humanitarne pomoći raseljenima zbog konflikata na Bliskom istoku neće promijeniti.

Japanski zvaničnici nijesu direktno rekli da li razmatraju mogućnost da plate otkup ali su istakli da su životi talaca njihov prioritet. Islamska država je ubila trojicu Amerikanaca i dvojicu Britanaca, objavivši snimak njihovog obezglavljivanja. Ovo je prvi slučaj da je zaprijećeno japanskim državljanima i prvi put da je zatražen otkup.

Bonus video: