Kako se Brazilke bore za svoja prava

Pažnju prolaznika sigurno su dobile, ali njihov cilj je pridobiti pažnju zakonodavaca kako bi izmijenili konzervativni zakon i dopustili im sunčanje i kupanje bez gornjeg dijela svojih kupaćih kostima
213 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2015. 19:01h

Brazilke na plaži Ipanema u Rio de Žaneiru protestuju tradicionalno već godinama.

Pažnju prolaznika sigurno su dobile, ali njihov cilj je pridobiti pažnju zakonodavaca kako bi izmijenili konzervativni zakon i dopustili im sunčanje i kupanje bez gornjeg dijela svojih kupaćih kostima.

Problem je, kažu aktivistkinje, i u samoj kulturi. U gradu u kojem se sve osim vrlo oskudnih bikinija smatra konzervativnim, pokazivanje golih grudi smatra se skiandaloznim te znakom promiskuitetnosti, piše britanski Mirror.

Organizatorka protesta Ana Paula Nogueira objasnila je da se nada kako će Brazilci golotinju početi percipirati kao čistu i prirodnu, a ne kao nešto vulgarno.

"Vjerujemo da će za ovo trebati određeno vrijeme. Radi se o kulturološkom problemu, ali nema smisla da samo sjedimo i ne preduzimamo ništa. Zato ovo radimo na ovakav način. Želimo uključiti ljude kako se sve ovo ne bi doživjelo samo kao još jedan protest u nizu, izjavila je Nogueira.

Na protestu su se, naravno, okupili i muškarci. Aktivistkinje sigurno mogu očekivati njihovu potpunu i neupitnu podršku.

Galerija

Bonus video: