Hoće li Japan popustiti pred ultimatumom islamista: Vrijeme polako ističe

alačka kriza u čijem središtu su se našli japanski državljani duboko je potresla zemlju i vjeruje se da će Abe i Vlada biti suočeni sa pritiskom domaće javnosti da pokušaju da pregovaraju njihovo oslobađanje, navodi AFP
1 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2015. 09:09h

Japanski premijer Šinzo Abe skratio je bliskoistočnu turneju i vraća se danas u Tokio kako bi se zauzeo za što bržu reakciju na ultimatum islamskim ekstremistima koji prijete da će ubiti dvojicu otetih Japanaca ukoliko im se ne isplati 200 miliona dolara.

"Najoštrije zahtijevam da oni ne budu povrijeđeni i da odmah budu oslobođeni", rekao je Abe juče na konferenciji za novinare u Jerusalimu.

Abe je rekao da je "izuzetno ogorčen" zbog tog čina džihadista i zaprijetio da međunarodna zajednica neće popustiti pred terorizmom.

Vrijeme polako ističe za japansku vladu da donese odluku kako će da odgovori na ultimatum ekstremista koji su joj juče ostavili rok od 72 sata da isplati 200 miliona dolara za oslobađanje dvojice Japanaca.

Talačka kriza u čijem središtu su se našli japanski državljani duboko je potresla zemlju i vjeruje se da će Abe i Vlada biti suočeni sa pritiskom domaće javnosti da pokušaju da pregovaraju njihovo oslobađanje, navodi AFP.

Muškarac koji je zatražio otkup zvučao je kao Britanac umiješan u ostala obezglavljivanja talaca koje je kidnapovala Islamska država (IS) i koja kontroliše trećinu iračke i sirijske teritorije.

Na snimku se vide dvojica talaca u narandžastima odijelima, a ekstremisti su ih identifikovali kao Kendži Goto Džogoa i Harunu Jukavu.

"Ovaj snimak ništa neće da promijeni", istakao je Abe, koji je dodao da je novac potreban da bi se pomoglo raseljenima i svima koji su ostali bez svojih domova zbog konflikata u Iraku i Siriji.

Ekstremisti IS su do sada ubili pet talaca sa Zapada od avgusta prošle godine, a ovo je prvi put da džihadisti prijete japanskim državljanima.

Japan je više puta isticao da je on ponudio nevojnu pomoć zemaljama pogođenim krvavim akcijama IS u Iraku i Siriji, a koje su se našle suočene sa egzodusom izbjeglica.

Bonus video: