Avion Er Azije se uspinjao prevelikom brzinom?

Avion se podizao brzinom 2000 metara u minuti, što je neuobičajena brzina za putnički avion. "Rijetkost je i za borbeni avion"
95 pregleda 4 komentar(a)
Potraga za avionom Er Azija, Foto: Reuters
Potraga za avionom Er Azija, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2015. 19:39h

Indonezijski ministar saobraćaja otkrio je u utorak da se avion kompanije Er Azija koji je 28. decembra pao u more sa 162 osobe podizao u visinu prevelikom brzinom, a zatim je izgubio ravnotežu i pao.

"U zadnjim minutima, avion se podigao brzinom većom od normalne. (...) Odjednom je prešao graničnu brzinu kojom se mogao podizati. Zatim je izgubio ravnotežu", izjavio je ministar saobraćaja Ignasius Jonan navodeći radarske podatke. Avion se podizao brzinom 2000 metara u minuti, što je neuobičajena brzina za putnički avion. "Rijetkost je i za borbeni avion", rekao je.

Stručnjaci odbacili objašnjenje

Međutim, agencija AFP prenosi da su stručnjaci opovrgli njegove riječi, pa navode da se "lovac" koji leti na 10.000 metara visine može podići visinom od 2000 metara u minuti. Na letu QZ8501 iz indonezijskoga grada Surabaje za Singapur pilot je zatražio dopuštenje da se podigne u visinu zbog prijetećih oblaka, ali mu to vazdušna kontrola nije odmah dopustila jer je vazdušni prostor bio jako prometan. Zatim je avion pao u more. Ronioci su do sada izvukli 53 tijela i dvije crne kutije. U ponedjeljak je Odbor za sigurnost nacionalnog saobraćaja preslušao snimke, ali je u utorak je odbio javnosti iznijeti sadržaj crnih kutija. Samo je kratko rekao da nema nikakvih naznaka terorističkog napada.

Potencijalni krivci oštećenja aviona i ljudski faktor

"Nismo čuli nijednu drugu osobu (osim pilota), nikakvu eksploziju", izajvio je istražitelj Nurkajo Utomo. Istraga se se fokusira na "eventualna oštećenja aviona i ljudski faktor".

U izvještaju objavljenom početkom januara Nacionalna meteorološka agencija objavila je da su vremenski uslovi bili nepovoljni i da je mraz mogao izazvati pad aviona koji je naišao na oblake i temperature od - 80 do -85 stepeni Celzijevih. Stručnjaci sumnjaju u tu meteorološku hipotezu.

U nesreći je poginulo 155 državljana Indonezije, francuski kopilot, tri državljana Južne Koreje i po jedan državljanin Velike Britanije, Malezije i Singapura.

Bonus video: