Nepal: Letjele stolice, predsjednik parlamenta gađan mikrofonima

Opozicija tvrdi da novi ustav treba da bude usvojen konsenzusom svih političkih partija
0 komentar(a)
Nepal, Parlament, Foto: Twitter
Nepal, Parlament, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.01.2015. 09:27h

U parlamentu Nepala predstavnici opozicije bacali su stolice i gađali su predsjednika parlamenta u pokušaju da blokiraju usvajanje nacrta novog ustava.

Opozicija je danas pozvala na generalni štrajk, koji je propraćen nasiljem, napadima na autobuse i taksije, zbog čega su škole i prodavnice danas zatvorene.

Opozicioni poslanici su na početku sjednice Ustavotvorne skupštine jutros pokušali da spriječe predsjednika parlamenta Subaša Nembanga da predloži formiranje anketnog obora, koje prethodni glasanju o nacrtu novog ustava.

Poslanici su bacali stolice, šutirali stolove i gađali predsjednika skupštine mikrofonima. U gužvi je povrijeđeno nekoliko radnika obezbjeđenja.

Vladajuća koalicija, koja ima podršku dvije trećine od 605 poslanika, planira da u četvrtak usvoji prvi nacrt novog ustava.

Opozicija tvrdi da novi ustav treba da bude usvojen konsenzusom svih političkih partija.

Udruženje 30 opozicionih partija pozvalo je danas na generalni štrajk.

Njihove pristalice su se okupile na nekoliko mjesta u glavnom gradu Katmanduu, uzvikujući antivladine slogane. Zapalili su desetak vozila čiji se vlasnici nijesu pridružili protestu i sukobili su se s policijom.

Uhapšeno je oko 50 demonstrananta.

Nepal godinama pokušava da usvoji novi ustav. Prva Ustavotvorna skupšina izabrana je 2008. ali je raspuštena poslije četiri godine zbog nemogućnosti da usvoji nacrt ustava.

Druga skupština izabrana je 2013, ali razmimoilaženja političkih partija i dalje sprečavaju donošenje ustava.

Bonus video: