Analiza crne kutije aviona Er Azija: "Nije bilo prijetećih glasova"

"Prema snimku, ima naznaka da je pilot bio suviše zauzet pokušajima da ponovo uspostavi kontrolu nad avionom da bi poslao signal za pomoć", rekao je istražitelj komiteta za bezbjednost saobraćaja Andreas Hananto
2 komentar(a)
Er Azija, Foto: Reuters
Er Azija, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2015. 15:16h

Avion niskotarifne malezijske avio kompanije Er Azija nije se srušio zbog terorizma, prvi su rezultati poslije djelimične analize crne kutije koja je snimala glasove u pilotskoj kabini, javlja danas britanski Bi-Bi-Si.

Istražitelj komiteta za bezbjednost saobraćaja Andreas Hananto rekao je takođe za BBC da ima naznaka da se letjelica borila sa lošim vremenom.

Avion je nestao sa radara 28. decembra pošto je uletio u olujni oblak.

Kasnije je pronađena njegova olupina u Javanskom moru. Sve 162 osobe u avionu koji je letio iz Surabaje u Indoneziji do Singapura poginule su u njegovom padu. Do sada su pronađena tijela 53 putnika.

Hananto je za BBC naveo da su istražitelji preslušali cjelokupni dvosatni snimak i otkrili da nije bilo "prijetećih glasova u letjelici".

"Prema snimku, ima naznaka da je pilot bio suviše zauzet pokušajima da ponovo uspostavi kontrolu nad avionom da bi poslao signal za pomoć", rekao je Hananto.

Posljednja njegova komunikacija sa kontrolom letjenja bila je njegov zahtjev da popne avion na veću visinu da bi izbjegao oluju.

Neki od snimljenih parametara koji se tiču podataka o letu ukazuju da se avion borio sa lošim vremenom.

Hananto je dodao da su potrebne dodatne analize preostalih 1.200 parametara kako bi se utvrdili precizno vremenski uslovi i njihov uticaj na avionske motore.

Istražitelji su transkribovali samo polovinu snimka glasova iz pilotske kabine i tu će biti potrebne dodatne analize, rekao je Hananto.

Indonežanske vlasti saopštile su da očekuju da preliminarni izvještaj o nesreći bude objavljen 28. januara.

Bonus video: