"Zašto Bog dopušta da djeca pate?", pitanje koje je papu ostavilo bez odgovora

12 komentar(a)
papa Franjo Filipini, Foto: Screenshot (YouTube)
papa Franjo Filipini, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.01.2015. 09:18h

Papa Franjo je ostao zatečen govorom uplakane 12-godišnje djevojčice koja ga je upitala "Zašto Bog dopušta da djeca pate?"

Tokom nedjeljne posjeta Filipinima i tamošnjem Univerzitetu koji pomaže u zbrinjavanju brojne napuštene djece, papa se susreo sa četvoro mladih ljudi.

Posebno je bio dirnut govorom djevojčice koja je kroz plač pričala o napuštenoj djeci Filipina, o tome kako mnogi od njih završe u paklu prostitucije.

"Zašto Bog dopušta da djeca pate", pitala je papu Glizele Palomar.

Papa Franjo je ostao zatečen, zagrlio je uplakanu djevojčicu i odbacio unaprijed pripremljenu propovijed i pred 35.000 ljudi pokušao da odgovori.

On je rekao da je Glizele postavila pitanje na koje nema odgovor i pozvao ljude da usvoje njen primjer i da nauče da plaču, "kao što je to naučio Isus kad saznao što se događa u našim životima".

Papa Franjo je tokom posjete Filipinima, služio misu u centralnom parku Rizal u Manili.

Prema procjenama lokalnih vlasti bilo je okupljeno šest miliona ljudi, što je više nego 1995. godine kada je misi pape Jovana Pavla Drugog prisustvovalo pet miliona vjernika.

Filipini su jedna od pet zemalja sa najvećom hrišćanskom populacijom.

Papina posjeta ima za cilj da ohrabri katoličanstvo u Aziji. Premda katolici samo čine tri odsto azijske populacije, na Filipinima čine 80 odsto stanovništva ili 100 miliona ljudi, pošto je ta zemlja bivša španska kolonija

Bonus video: