Palestinci jajima na konvoj kanadskog šefa diplomatije

"Ova osoba umanjuje prava našeg naroda, učestvuje i podržava izgradnju naselja. Reći ćemo mu da nije dobrodošao", kazao je jedan od demonstranata o Berdu
0 komentar(a)
Palestina protesti, Foto: Reuters
Palestina protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2015. 16:47h

Nekoliko desetina palestinskih demonstranata jajima i cipelama gađalo je u Ramali konvoj u kojem je bio kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd.

Berd je bio u posjeti Ramali, gdje je trebalo da razgovara sa šefom palestinske diplomatije Rijadom Malkijem, kada su demonstranti njegov konvoj zasuli raznim predmetima.

Nosili su transparente na kojima je pisalo: "Berd, nisi dobrodošao u Palestini" i "Berd, Jerusalim je naš glavni grad".

Aktivisti iz partije Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa ranije su pozvali na bojkot Berda, zbog kanadske politike na Bliskom istoku.

"Ova osoba podržava cionistički pokret. Ova osoba umanjuje prava našeg naroda, učestvuje i podržava izgradnju naselja. Reći ćemo mu da nije dobrodošao", kazao je jedan od demonstranata.

Berd je u petodnevnoj posjeti Bliskom istoku, gdje razgovara sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima.

U saopštenju je Berd sastanak sa Malkijem ocijenio kao "iskren i konstruktivan", uz "otvorenu i iskrenu razmjenu stavova o oblastima o kojima nam se stavovi razlikuju".

Kanada je bila samo jedna od nekoliko zapadnih zemalja koja je bila uz Izrael kada se našao na meti oštrih međunarodnih kritika zbog ćorsokaka u pregovorima s Palestincima, nedavnog rata u Gazi i izgradnje naselja na palestinskim teritorijama.

Kanada se protivi jednostranim palestinskim pokušajima da formiraju državu, kao i nedavnoj najavi tužbe protiv Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog navodnih ratnih zločina koje su izraelske snage počinile prošlog ljeta nad Palestincima u Gazi.

Aludirajući na Međunarodni krivični sud, Berd je rekao da je zamolio Malkija da "podrobno razmotri posljedice svih akcija koje mogu biti kontraproduktivne za rješenje sa Izraelom do kojeg treba da dođe u pregovorima".

Berd se danas sastao i sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom, koji je zahvalio Kanadi na podršci.

Berd je naveo da je sa Libermanom diskutovao i o palestinskoj "odluci koja je za duboko žaljenje" da se priključe Međunarodnom krivičnom sudu, kao i "zajedničkim naporima dvije strane u borbi protiv terorizma i ekstremizma".

Bonus video: