Iran: List zabranjen zbog Klunijevog "Ja sam Šarli"

2 komentar(a)
Mardom Emruz, Džordž Kluni, Foto: Twitter
Mardom Emruz, Džordž Kluni, Foto: Twitter
Ažurirano: 17.01.2015. 19:31h

Iransko pravosuđe zabranilo je dnevni list "Mardom Emruz" (Ljudi današnjice) zato što je na naslovnoj strani objavio natpis "Ja sam Šarli".

Taj reformistički list je na naslovnoj strani objavio fotografiju poznatog američkog glumca Džordža Klunija s natpisom "Ja sam Šarli' ".

Kluni je bio među stotinama ličnosti koje su, u znak podrške francuskom satiričnom nedjeljniku "Šarli Ebdo", snimile video u kojem su izgovorili rečenicu - "Ja sam Šarli".

"Iranski list je zabranjen zbog slogana Šarli Ebdo", rekao je glavni i odgovorni urednik Mardom Emruza Mohamad Gučani.

Redakcija nedjeljnika "Šarli Ebdo" bila je 7. januara meta najvećeg terorističkog napada u Francuskoj za 50 godina. Ubijeno je deset novinara i dva policajca.

Nedjelju dana kasnije list je objavio novi broj, koji je štampan u najmanje pet miliona primjeraka i prodavao se ne samo u Francuskoj, nego i još 20 zemalja.

Na naslovnoj strani bio je natpis "Sve je oprošteno" iznad karikature uplakanog proroka Muhameda koji drži transparent na kojem piše "Ja sam Šarli".

Iran je osudio napad na redakciju "Šarli Ebdoa", ali i ponovno objavljivanje karikatura proroka Muhameda.

List "Mardom Emruz" koji je zabranilo pravosuđe Irana, podržava novoizabranog šefa države iz umjerene struje, Hasana Rohanija.

Suočava se, međutim, s konzervativnom opozicijom koja kontroliše mnoge organe vlasti u Iranu, i otvoreno kritikuje Vladu zbog njenih, kako navode, suviše liberalnih stavova.

Bonus video: