Indonežanske vlasti bez milosti: Strijeljano šest krijumčara droge

"Ono što činimo je usmjereno na zaštitu naše nacije od opasnosti droge. Nema izgovora za dilere droge, i nadam se da će ovo imati zastrašujući efekat", rekao je državni tužilac Muhamad Prasetjo u četvrtak novinarima
0 komentar(a)
Indonezija, policija, Foto: Beta-AP
Indonezija, policija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.01.2015. 20:34h

Indonezija je danas pogubila šest osoba osuđenih zbog krijumčarenja droge, uključujući petoro stranaca, saopštio je portparol saveznog tužioca.

Smrtnu presudu je izvršio streljački vod, prenijela je agencija AFP. Među strancima su državljani Brazila, Holandije, Vijetnama, Malavija i Nigerije.

Oni su pogubljeni uprkos apelima i molbama međunarodne javnosti i zvaničnika.

Novi predsjednik Indonezije Džoko Vidodo je odbacio u decembru prošle godine sve molbe, uprkos tome što su ih uputili EU, brazilska vlada i Amnesti internešenel.

Lična molba brazilske predsjednice Dilme Rusef da vlasti Indonezije poštede njenog sugrađanina, bivšeg pilota Marka Moreiru, kao i apel holandske vlade za njenog državljanina Anga Kijema Soeija, "neće promijeniti niti odložiti izvršenje smrtne kazne", rekao je portparol Tužilaštva Toni Spontana.

Spontana je rekao da su osuđenici, među kojima su i Namaona Denis iz Malavija, Nigerijac Danijel Enemuo, Vijetnamka Tran Ti Bič Han, kao i Indonežanka Rani Andrijani premješteni su danas prije egzekucije u samice.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo odbacio je u decembru zahteve za milosrđe prema njima.

"Ono što činimo je usmjereno na zaštitu naše nacije od opasnosti droge. Nema izgovora za dilere droge, i nadam se da će ovo imati zastrašujući efekat", rekao je državni tužilac Muhamad Prasetjo u četvrtak novinarima.

On je dodao da je Vidodo odbacio telefonsku molbu Rusefove da poštedi Moreiru. Predsjednik je rekao brazilskoj koleginici da ne može da preinači kaznu jer su sve sudske procedure bile u skladu sa indonežanskim zakonima, prema kojima je Moreira i kažnjen.

Prasetjo je kazao i da egzekucije neće narušiti odnose sa zemljama iz kojih potiču osuđenici.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International) saopštila je da bi planirane egzekucije bile odstupanje od obećanja nove indonežanske vlade da će raditi na poboljšanju ljudskih prava.

Indonezija ima veoma stroge zakone protiv droge i često osuđuje na smrt krijumčare.

Više od 135 ljudi čeka na izvršenje smrtne kazne u Indoneziji, najviše zbog zločina povezanih sa drogom. Oko trećina njih su stranci.

Bonus video: