Američki musliman dobio odštetu od 385.000 dolara jer je nevin zatvoren nakon 11. septembra

Vlada, koja je pristala da da odštetu, izrazila je žaljenje al-Kidu, Amerikancu koji se preobratio u islam, saopštila je organizacija za odbranu građanskih sloboda iz Njujorka
0 komentar(a)
11. septembar, Njujork, Foto: Beta/AP
11. septembar, Njujork, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.01.2015. 09:12h

Američki musliman koji je uhapšen i dvije sedmice bio zatočen bez ikakve krivice nakon atentata 11. septembra 2001. dobiće od američke vlade i jednog agenta FBI-a odštetu od 385.000 dolara, saopštilo je juče Udruženje za zaštitu ljudskih prava.

Abdulah al-Kid bio je 2003. zatvoren kao "ključni svjedok", što je bio izraz koji se u Sjedinjenim Državama koristio nakon terorističkih napada 11. septembra kako bi mogli da imaju na raspolaganju osumnjičene koji bi mogli biti povezani sa terorističkim aktima.

Vlada, koja je pristala da da odštetu, izrazila je žaljenje al-Kidu, Amerikancu koji se preobratio u islam, saopštila je organizacija za odbranu građanskih sloboda iz Njujorka, piše Index.hr.

Al-Kid je bio 16 dana držan u potpunoj izolaciji. Bio je žrtva svakodnevnih ispitivanja i držan u teškim uslovima, uz rasvjetu u ćeliji koja je gorjela 24 sata kako bi bio spriječen da zaspe.

On je nakon toga, 15 mjeseci bio pod sudskim nadzorom. Za sve to vrijeme, al-Kid nije optužen za ijedan zločin. Nije nikada pozvan ni da bude svjedok u procesu zbog kojeg je bio zatvoren.

"Drago mi je da je vlada konačno priznala da me natjerala na patnju i da će mi to nadoknaditi. Nadam se da niko neće doživjeti ono što sam ja", kazao je al-Kid.

Organizacija za odbranu građanskih sloboda je saopštila da će al-Kidovo iskustvo poslužiti kao primjer.

"Procedura 'ključnog svjedoka' sistematski se koristila nakon 11. septembra", kazao je Li Gelernt, iz te nevladine organizacije.

Bonus video: