Karači: Demonstracije zbog karikatura

Prema izvještaju britanske agencije, približno 200 demonstranata sukobilo se sa policijom, zasipajući ih kamenicama i pucajući nakon što je policija ispalila suzavac i upotrijebila vodene topove
0 komentar(a)
Karači, Foto: Beta-AP
Karači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.01.2015. 11:21h

Najmanje jedna osoba je povrijeđena kada je pakistanska policija upotrijebila suzavac i vodene topove na demonstracijama ispred francuskog konzulata Karačiju.

Prema izvještaju britanske agencije, približno 200 demonstranata sukobilo se sa policijom, zasipajući ih kamenicama i pucajući nakon što je policija ispalila suzavac i upotrijebila vodene topove.

Ranije je AFP javio da je nekoliko islamističkih organizacija Pakistana najavilo održavanje demonstracija u znak protesta protiv objavljivanja nove karikature proroka Muhameda u francuskom satiričnom časopisu "Šarli ebdo", čije je saradnike jedna frakcija talibana nazvala "poganim bogohulnicima".

Prema francuskoj agenciji, očekuje se učešće desetina hiljada aktivista širom zemlje, uključujući sledbenike Džamat-ud-Dava, krila zabranjene militantne grupe Laškar-e-Taiba.

Frakcija pakistanskih talibana Džamat-ul-Ahrar izdala je saopštenje u kom hvali dvojicu braće napadača na "Šarli ebdo", navodeći da su "oslobodili zemlju od postojanja poganih bogohulnika".

"Čuvajte se, neprijatelji islama! Svaki omladinac Ume (muslimanske zajednice) želi da se žrtvuje za čast Proroka", navedeno je u saopštenju.

Na najnovijoj karikaturi prorok Muhamed prikazan je u suzama kako drži natpis "Ja sam Šarli", što je parola svih koji se solidarišu sa časopisom čiji su saradnici ubijeni 7. januara u Parizu.

AFP navodi da su se pored protesta aktivista verskih partija, advokati u provincijama Pendžab i Hajber Pahtunva založili za bojkot sudskih procesa da bi pokazali njihovo nezadovoljstvo zbog objavljivanja karikature. Poslanici pakistanske Nacionalne skupštine (donji dom parlamenta) usvojili su juče jednoglasno rezoluciju osude objavljivanja karikature.

"Te karikature dio su zavere koja treba da posije seme nerazumijevanja između civilizacija", navedeno je u dokumentu.

Pakistanska skupština pozvala je, takođe, međunarodnu zajednicu - između ostalog Organizaciju islamske saradnje (OIS) i Evropsku uniju da preduzme mjere za sprječavanja takvog materijala ubuduće.

Posle sjednice, desetine parlamentaraca prošle su trgom ispred skupštinske zgrade uzvikujući "spremni smo da umremo radi proroka Muhameda", izvestio je TAS.

U Pakistanu je bogohuljenje krivično djelo za koje je u nizu slučajeva izrečena smrtna kazna, navodi ruska agencija, dodajući da nisu rijetki ni slučajevi da se pakistanski muslimani obračunaju zbog blasfemije sa sunarodnicima iz manjinske hrišćanske zajednice, kao i da su mediji više puta javili da su osuđene ubili drugi zatvorenici.

Bonus video: